Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

Βόμβα Κεγκέρογλου: Το 1 εκατ. της Siemens δεν πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ!

Βόμβα Κεγκέρογλου: Το 1 εκατ. της Siemens δεν πήγε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ!

Μια βόμβα μεγατόνων πυροδότησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Βασίλης Γκεγκέρογλου, σχετικά με την τύχη του 1 εκατ. μάρκων που έλαβε από τη Siemens το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και  δεξί χέρι του Κώστα Σημίτη, Θόδωρος Τσουκάτος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ραδιόφωνο 24/7, ο κ. Κεγκέρογλου  ερωτήθηκε για το 1 εκατ. ευρώ της Siemens, που ανέφερε ο κ. Τσουκάτος στην απολογία του ότι το παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση του ήταν κατηγορηματική, ότι τα χρήματα δεν πήγαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος.

Πρόκειται για μία «βόμβα» στην πολιτική επικαιρότητα καθώς έχουν υπάρξει καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης (1999), ότι τα λεφτά πήγαν στο κόμμα.

Σημειώνεται ότι μετά την απολογία του Θόδωρου Τσουκάτου και τις λεπτομέρειες που έδωσε για το πώς πήγε τα χρήματα της Siemens στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απάντησε “ουδέν σχόλιον”.  

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Φεβρουαρίου 2018, ο πρώην υπεύθυνος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός, καταθέτοντας στο δικαστήριο για την υπόθεση της Siemens, επιβεβαίωσε  τους ισχυρισμούς Τσουκάτου.

«Τα χρήματα που πήρε ο Τσουκάτος από την Siemens το 1999 κατέληξαν πράγματι στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» υποστήριξε ο Σπύρος Αυγερινός καταθέτοντας στην δίκη για την σύμβαση «8002» μεταξύ της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ.

«Ο Θόδωρος Τσουκάτος είχε φέρει περίπου 150 εκατομμύρια δραχμές στο κόμμα τον Φεβρουάριο του 1999, αλλά τότε δεν ήξερα ότι ήταν από την Siemens. Ήμουν μπροστά όταν είχε φέρει μέρος των χρημάτων και πήρε κουπόνια τα οποία καταστράφηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο» κατέθεσε ο μάρτυρας περιγράφοντας παράλληλα πως οι δεσμίδες κουπονιών ήταν μία συνήθης πρακτική να φτάνουν στα ταμεία του κόμματος χρήματα με αυτό τον τρόπο.

«Είπατε ότι ήταν κοινό μυστικό πως έρχονταν χρήματα με αυτό τον τρόπο στο κόμμα» παρατήρησε ο πρόεδρος για να συμπληρώσει η εισαγγελέας απευθυνόμενη στον μάρτυρα: «Πόσο νόμιμη ήταν αυτή η διαδικασία;».

«Τα ποσά μπορεί να ήταν μικρότερα. Ήταν γνωστός αυτός που έπαιρνε τα κουπόνια αλλά δεν έλεγε από πού φέρνει τα χρήματα» είπε ο κ. Αυγερινός ο οποίος είχε δεχτεί βροχή ερωτήσεων από τους δικαστές εξαιτίας της αναίρεσης των αρχικών του καταθέσεων.

Άλλος για το εκατομμύριο;

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με 1 εκατομμύριο μάρκα (περίπου 500.000 ευρώ) από τη Siemens το 1999, ήταν ξεκάθαρος – όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ- πως τα χρήματα κατέληξαν στο κόμμα, στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα».

Ο κ. Τσουκάτος κατηγορείται ότι πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ: «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχαν ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκάτο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Τσουκάτος στην 2ωρη απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αναφερόμενος στον Μιχ. Χριστοφοράκο και στο ρόλο του, ο Θ. Τσουκάτος ανέφερε ότι η πρώτη επαφή μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ, με τον Μιχ. Χριστοφοράκο της Siemens, έγινε στις 2/4/97 και συνολικά τον συνάντησε 3 φορές το 1997, 4 το 1998 και 2 το 1999. Έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή. Όπως περιέγραψε εξ αρχής, ο Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ.

Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και, όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση. Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις “μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απ’ έξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες- όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: