Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς για πρώτη κατοικία

Σε εξέλιξη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι συστημικών τραπεζών και μέσω τηλεδιάσκεψης εκπρόσωποι των Θεσμών.

Το βασικό ζήτημα που πρέπει να συμφωνηθεί είναι η χρονική διάρκεια ισχύος των νέων διατάξεων. Το θέμα μπαίνει πρώτη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μετά από επισημάνσεις και υποδείξεις του SSM.

Όπως σημειώνεται σε σημερινό σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr, οι τράπεζες ζητούν το νέο πλαίσιο προστασίας να έχει σαφώς προσδιορισμένη χρονική διάρκεια – και μάλιστα μικρή, γύρω στους 12 μήνες. Μετά τη λήξη αυτής της περιόδου να ισχύει μόνο για αυστηρά συγκεκριμένες περιπτώσεις (ανέργων κλπ) και υπό προϋποθέσεις.

Υιοθετώντας την άποψη του SSM, επιμένουν ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο  πρέπει να επιλύσει προβλήματα εκτάκτων συνθηκών και όχι να εκτείνεται στο διηνεκές.  Όπως επισημαίνουν, οποιαδήποτε χρονική ασάφεια του νέου νόμου θα έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρει τις νέες χορηγήσεις στεγαστικής πίστης, αφού οι τράπεζες δεν θα χορηγούν νέα δάνεια, φοβούμενες ότι πολλοί νέοι δανειολήπτες θα προσφύγουν κάποια στιγμή στις προστατευτικές διατάξεις.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, είναι η τύχη των 160.000 εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές δικαστικές αποφάσεις. Η κυβέρνηση θέλει να διευθετηθούν με βάση τον ισχύοντα νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες ζητούν να κριθούν και αυτές με  βάση το νέο πλαίσιο προστασίας.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: