Πολιτική Πολιτική από το newsbeast.gr

Θέμα ημερών η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου – Newsbeast

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη Τύπου για τα προνοιακά προγράμματα που αναπτύσσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το 2019.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ, δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για το επίδομα παιδιού, τα σχολικά γεύματα, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και τις παροχές προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

«Ο ΟΠΕΚΑ είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έγινε μέσα σε έναν χρόνο εγγυητής διαφάνειας και αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες. Ήταν άθλος. Αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως μοναδικός ευρωπαϊκός προνοιακός θεσμός», σημείωσε η κ. Φωτίου, αποκαλύπτοντας πως οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Εμείς αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και, συγχρόνως, υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε μία τεράστια μεταρρύθμιση, την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας», είπε η κ. Φωτίου.
«Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του υπουργείου», τόνισε η κ.Φωτίου και συμπλήρωσε: «Σήμερα, αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο υπουργείο 85 υπάλληλους, στον ΟΠΕΚΑ 260 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1.045 υπάλληλοι, όλοι με ΑΣΕΠ. Το υπουργείο, τα Κέντρα Κοινότητας και ο ΟΠΕΚΑ, διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά. Αυτό το μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη μας έδωσε την απαιτούμενη προς τους δανειστές αξιοπιστία, που είχε καταρρακωθεί από το παλιό καθεστώς. Συγχρόνως, σχεδιάσαμε το ΚΕΑ με όρους καινοτόμους και μοναδικούς για την Ευρώπη. Παράλληλα, όταν οι δανειστές ζητούσαν την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, αντιπροτείναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Έτσι, διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα και, παρά τις “Κασσάνδρες” της καταστροφής, δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ».
«Μέσα σε έναν χρόνο, ο ΟΠΕΚΑ απέκτησε νέο οργανόγραμμα, νέους γενικούς διευθυντές και διευθύνσεις, εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες, με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρώτους δημόσιους φορείς που τον εφαρμόζει. Απέκτησε έναν αγαπητό, έμπειρο και άξιο διοικητή, τον Στέλιο Πλιάκη, που ψήφισε η διακομματική επιτροπή της Βουλής και διοικητικό συμβούλιο που συνεδριάζει, τακτικά και συστηματικά, υπό την ηγεσία του, με συλλογικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο ΟΠΕΚΑ είναι ένας οργανισμός που τιμά το Δημόσιο, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. «Αυτό είναι η μεγάλη προσφορά του ΟΠΕΚΑ στον ελληνικό λαό: Να ξαναεμπιστευτεί ο λαός τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος», είπε η κ. Φωτίου και τόνισε: «Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουμε και το προνοιακό μοντέλο. Γιατί, σήμερα, η ψηφιακή οργάνωσή του μας επιτρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες μας και τους ωφελούμενους που έχουμε. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακές.
Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή, κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ. Αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας, που δεν θα αφορά μόνο τα φτωχά στρώματα, άλλα και τα μεσαία. Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ο αριθμός των ωφελουμένων, οι οικογένειες, η σύστασή τους, τα παιδιά, οι ηλικίες, τα εισοδήματα, οι άνεργοι και οι μορφωμένοι, που ωφελούνται κάθε μέρα. Πριν από εμάς, κανείς δεν ήξερε ποιοι έπαιρναν τι και πόσα συνολικά, στην Ελλάδα», σχολίασε η κ. Φωτίου.
Όπως είπε, μέσα σε έναν χρόνο:
Αναπτύχτηκαν προγράμματα που απευθύνονται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.
Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών. Για το 2019, αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018.
Μπήκαν νέες βάσεις, ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν στα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, μέσα στο 2019:
Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για τη μέση οικογένεια. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συνεπώς, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Ανοίγει το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.
Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.
Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.
Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις-επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).
Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.
Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στέλιος Πλιάκης, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών τριπλασιάστηκε για το 2019, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018. «Μπήκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σταδιακά στα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά», είπε ο κ. Πλιάκης, παρατηρώντας πως οι παροχές του Οργανισμού απευθύνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. «Το επίδομα παιδιού δόθηκε, το 2018, σε 926.000 οικογένειες, καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Το 58% των δικαιούχων οικογενειών έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Πλιάκης, διευκρινίζοντας ότι, στις 7 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού 2019. «Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση με βάση την περυσινή φορολογική δήλωση. Όπως συμβαίνει παγίως, όταν υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός. Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου, θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Για τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που ξεφεύγει από την παγίδα της ελάχιστης στήριξης μόνο για άπορους και βαριά περιθωριοποιημένους – την πολιτική, δηλαδή, που αποτελεί “στρατηγική επιλογή”, όπως είπε, “για τους… ευαίσθητους των κάθε λογής ΔΝΤ και τους πολιτικούς των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κομμάτων”» μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας.
Η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ, εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Τάσος Τάγαρης. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης, λέγοντας πως η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του taxisnet, θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού, κ.ά.), ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του. «Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται, πριν υποβληθεί η αίτηση, όπως συμβαίνει παγίως στα προνοιακά προγράμματα. Αν κάποιο από τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα Κέντρα Κοινότητας με την υποβολή δικαιολογητικών», τόνισε ο κ. Τάγαρης.
Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, μέσα σε έναν χρόνο, καλύφθηκαν 1,6 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ελλάδα από το επίδομα παιδιού, ενώ αύξηση είδαν πάνω από 870.000 οικογένειες. Επίσης, παρέχονται σχολικά γεύματα σε 153.000 παιδιά σε πάνω από 1.000 δημοτικά σχολεία.
Αναφορικά με τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στις δράσεις του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνονται η ίδρυση Ενιαίας Αρχής Πληρωμών των αναπηρικών επιδομάτων, η απλούστευση των διαδικασιών για τα Άτομα με Αναπηρία με διαφάνεια και ηλεκτρονικές αιτήσεις και η διαμόρφωση για όλους σταθερής μηνιαίας καταβολής των επιδομάτων.

Πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία:

Video

Uniquely strategize progressive markets rather than frictionless manufactured products. Collaboratively engineer reliable.

Advertisement

Advertisement Small

Flickr

 • farmers market country music
 • la roue crantée
 • rouage
 • three simultaneous ways of fishing
 • the crab-fisher
 • The little blue boat
 • battle on the day
 • Sweet's parc
 • the creek

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Όλες οι κατηγορίες

Calendar

October 2021
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

Archives

Διαφημιζόμενοι

mastorakia.gr-24 ώρες το 24ωρο. Κλειδαράς, Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Αποφράξεις, Μερεμέτια. Τηλ: 210-3006363

Όλες οι αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Νο 4469/17-Επιχειρήσεις-Επαγγελματίες-Έμποροι–Ιδιώτες-Ρωτήστε μας και προστατευτείτε - Τηλ: 2110137600-1
24ωρη επίβλεψη και παρακολούθηση του κατοικιδίου σας σε πραγματικό χρόνο