Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

Σκάνδαλο Novartis: Νέο πολιτικό πρόσωπο δείχνει η έρευνα

Σκάνδαλο Novartis: Νέο πολιτικό πρόσωπο δείχνει η έρευνα

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis μετά το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο παραδόθηκε στους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Σελίδα”, οι Ελεγκτές φέρονται να εντόπισαν ένα νέο πολιτικό πρόσωπο, πέραν των δέκα γνωστών, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για πρώην υπουργό της ΝΔ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται εκτός πολιτικής σκηνής.

Το πόρισμα, που βρίσκεται πλέον στα χέρα των Εισαγγελέων Διαφθοράς, αναμένεται να μεταβιβαστεί στη Βουλή. Οι Ελεγκτές ερεύνησαν δειγματοληπτικά πέντε φάρμακα της Novartis, όπου και διαπιστώθηκαν ακραίες τιμές σε αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά και σε σκευάσματα που είχαν σχέση με οφθαλμολογικές παθήσεις. Στο πόρισμα περιγράφεται το πάρτι που είχε στηθεί με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων υπερ της Novartis από το 2006 έως το 2014, ενώ ακόμη δεν υπάρχει πλήρεις εικόνα για τη ζημιά που έγινε σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Νέας Σελίδας, τα στοιχεία του πορίσματος αναμένεται να χρησιμεύσουν στην Εισαγγελία ώστε να “δεθούν” οι κατηγορίες της παθητικής δωροδοκίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.

Οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης έλαβαν καταθέσεις από μάρτυρες, οι οποίοι ως ειδικοί κατέγραψαν το πως οι υπερτιμολογήσεις αλλά και η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση αποτελούσε καθημερινότητα για συγκεκριμένες επιτροπές του υπουργείου Υγείας εκείνη την περίοδο. Κανείς εκ των προσώπων που κατέθεσαν δεν ανήκει στους προστατευόμενους μάρτυρες, αλλά πρόκειται για άτομα που βρέθηκαν σε επίμαχες υπηρεσιακές θέσεις. Επίσης από τις καταθέσεις προκύπτουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία για ήδη εμπλεκόμενους πολιτικούς, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για το ποιοι συνέτασσαν τις υπουργικές αποφάσεις προκειμένου να συμπεριληφθούν σκευάσματα της Novartis στον κατάλογο του υπ. Υγείας.

Μεταξύ των μαρτύρων, σύμφωνα πάντα με τη Νέα Σελίδα, είναι και μια γυναίκα, η οποία κατέθεσε στις αρχές για τις ευθύνες στελεχών εταιρείας συμβούλων, η οποία καθοδηγούσε υπερ της Novartis την πολιτική συγκεκριμένων υπουργείων. Σημειώνεται πως για τουλάχιστον δύο εκ των εμπλεκόμενων υπουργών εντοπίζονται ευθύνες για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Για τρίτο πρόσωπο, επίσης πρώην υπουργό, έχει παραγγελθεί ειδικό πόρισμα για δύο υπέρογκες προμήθειες. Η μία αφορά στην είσπραξη του υπέρογκου ποσού των 13 εκατ. ευρώ από άτομο που αργότερα κατηγορήθηκε για υπόθεση ναρκωτικών και προαγωγή σε πορνεία ανήλικων κοριτσιών. Από το πρόσωπο αυτό φαίνεται να εντοπίζεται και η πορεία χρήματος προς την Ελβετία για πρώην στέλεχος του υπ. Υγείας.

Πηγή: Νέα Σελίδα

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: