Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Σε υψηλό εννεαμήνου η μεταποίηση το Φεβρουάριο

Ο δείκτης της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα – σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας – έκλεισε στις 54.2 μονάδες τον Φεβρουάριο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53.7 μονάδες του Ιανουαρίου. 

Η πρόσφατη βελτίωση του μεταποιητικού τομέα ήταν η εντονότερη από τον Μάιο του 2018 και, σε γενικές γραμμές, σταθερή.

Η τιμή του κύριου δείκτη PMI ήταν αισθητά υψηλότερη από την τάση που επί μακρόν καταγράφεται στα μέσα του πρώτου τριμήνου του 2019.

Η τελευταία άνοδος της παραγωγής επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 και ήταν σε γενικές γραμμές έντονη. Ο ρυθμός αύξησης ήταν παρόμοιος με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο και ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2018. 

Τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής αποδόθηκαν στην αύξηση των νέων παραγγελιών και στις προσπάθειες ανανέωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων. Οι νέες εργασίες που έλαβαν οι κατασκευαστές αυξήθηκαν με έντονο και επιταχυνόμενο ρυθμό τον Φεβρουάριο. 

Ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός έτους.

Μέλη του πάνελ υπέδειξαν ότι η απόκτηση νέων πελατών και η μεγαλύτερη ζήτηση οδήγησε στην αύξηση των παραγγελιών. Η ζήτηση από πελάτες του εξωτερικού συνεχίστηκε να αυξάνεται, ενώ οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν για δέκατο έβδομο συνεχή μήνα.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι κατασκευαστές κατέγραψαν ακόμα μία σταθερή αύξηση της παραγωγής τον Φεβρουάριο.

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχος με τους ρυθμούς που καταγράφηκαν στο ξεκίνημα του 2018 και επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς αύξησης του αριθμού των εργαζομένων, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2017. 

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: