Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Προαιρετικό κούρεμα οφειλών σε Ταμεία, για μεγαλύτερη σύνταξη

Προαιρετικό θα είναι το ποσοστό «κουρέματος» κατά τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, όπως και ο αριθμός των δόσεων.  Οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν μικρότερο «κούρεμα» και λιγότερες δόσεις για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη

Αυτό θα προβλέπεται στο τελικό σχέδιο των νέων διατάξεων που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση είναι έτοιμη στο γενικό της περίγραμμα και τώρα οριστικοποιούνται τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργό Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Μεταξύ αυτών είναι και το προαιρετικό της αποδοχής της ρύθμισης, συνολικά, αλλά και των επιμέρους όρων της. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο news24/7, ο οφειλέτης θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει μικρότερο «κούρεμα» της βασικής οφειλής ή και καθόλου, αλλά και μικρότερο αριθμό δόσεων εάν το εισόδημά του το «αντέχει».

Ειδικότερα, μικρότερο «κούρεμα» μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι που θέλουν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη. Δηλαδή η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα εισέρχεται ο οφειλέτης, θα του υπολογίζει το «κούρεμα» και τον αριθμό των δόσεων, με βάση τα μέγιστα όρια, που καθορίζει η ρύθμιση, δηλαδή:

Κούρεμα της βασικής οφειλής με τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες είναι αισθητά μικρότερες, σε σχέση με τις παλαιές. Όμως οι νέες μικρότερες εισφορές, οδηγούν και στη λήψη αναλογικά μικρότερης σύνταξης. Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μικρότερο «κούρεμα», δηλαδή να καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές από εκείνες που υπολογίζει η εφαρμογή, ώστε να λάβει και μεγαλύτερη σύνταξη.
Πληρωμή της τελικής οφειλής με βάση τον αριθμό των δόσεων. Η εφαρμογή θα βγάζει αυτομάτως τις δόσεις αποπληρωμής της οφειλής, έως 120 μηνιαίες, εφόσον το συνολικό ποσό είναι πάνω από 6.000 ευρώ. Όμως, ο ασφαλισμένος που θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς τα Ταμεία, θα μπορεί να επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων εάν τα εισοδήματά του το επιτρέπουν.  
Διευκρινίζεται ότι επιλογή στο βάθος  του «κουρέματος» θα υπάρχει μόνο για τη βασική οφειλή. Για τις προσαυξήσεις το «κούρεμα» είναι δεδομένο και θα παρέχεται σε όλους, μέχρι και 85%, ενώ δεν επηρεάζει το ύψος της σύνταξης που θα λάβει ο δικαιούχος.

Στο ερώτημα, ποια θα είναι η διευκόλυνση του οφειλέτη ο οποίος θα επιλέξει μεγαλύτερες εισφορές από τις βασικές, η απάντηση είναι ότι θα κερδίσει από το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, αλλά και από τον αυξημένο αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Τα παραδείγματα

Επαγγελματίας Α: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 36 μήνες στην 4η  ασφαλιστική κλάση για την περίοδο 2009-2011. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται 8.408 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 5.036 ευρώ, συνολικά 13.445 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει  για τις οφειλόμενες εισφορές 5.688 ευρώ και  για τις προσαυξήσεις 511 ευρώ . Συνολικά δηλαδή 6.199 ευρώ αντί  για 13.445 ευρώ και το «κούρεμα» θα ανέλθει στο 54% της αρχικής οφειλής του.
Επαγγελματίας B: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ 72 μήνες (36 μήνες στην 6η ασφαλιστική κλάση και 36 μήνες στην 7η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται με 31.270 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 9.620 ευρώ συνολικά 40.890 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει 11.376 ευρώ για τις οφειλόμενες εισφορές και για τις προσαυξήσεις 524ευρώ. Η νέα οφειλή του θα είναι 11.900 ευρώ αντί  για 40.890 ευρώ και το «κούρεμα» θα φτάσει μέχρι 71%.
Επαγγελματίας Γ: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 60 μήνες (36 μήνες στην 4η  ασφαλιστική κλάση και 24 μήνες στην 5η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται με 12.613ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 3.872ευρώ, συνολικά 16.485ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει  για τις οφειλόμενες εισφορές 9.480ευρώ και  για τις προσαυξήσεις 436 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει χρέος 10.778 ευρώ αντί  για 30.575 ευρώ και θα αποκομίσει μείωση κατά 67,5% επί της αρχικής οφειλής του.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η ένταξη θα γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:

Ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην εφαρμογή πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, για να γίνει η ταυτοποίηση  
Θα διαπιστώνει κατ΄ αρχήν το ύψος της οφειλής,  με την οποία είναι χρεωμένος. Θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό αλλά και αναλυτικά για όλα τα χρόνια από τα οποία προέρχεται το χρέος. Επίσης θα εμφανίζεται χωριστά η αρχική οφειλή και χωριστά οι προσαυξήσεις.
Εφόσον συμφωνεί θα προχωρεί στο επόμενο βήμα. Αν έχει αντιρρήσεις θα πρέπει να μεταβεί στον ΕΦΚΑ για διευκρινίσεις και να προσκομίσει στοιχεία τα οποία θα αμφισβητούν το ύψος της οφειλής.
Θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μικρότερο “κούρεμα” της βασικής οφειλής και να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό για να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη.    
Στην περίπτωση που αποδέχεται το χρέος, πατώντας την ένδειξη «ρύθμιση» θα ενημερώνεται για το ύψος του «κουρέματος» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων και θα προκύπτει το τελικό ποσό, που καλείται να πληρώσει σε δόσεις. 
Κατόπιν θα ενημερώνεται για τον αριθμό των δόσεων, με τις οποίες μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους.
Το ελάχιστο ύψος της δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50 ευρώ, αλλά ο  ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν θέλει,  μεγαλύτερο ποσό, και λιγότερες δόσεις, εάν επιθυμεί να εξοφλήσει γρηγορότερα την οφειλή.
Οι δόσεις θα είναι μέχρι 36 αν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 6.000 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές.
Εφόσον αποδεχτεί τα ποσά και το πλαίσιο της ρύθμισης, θα επιλέγει την ένδειξη «αποδοχή» και θα εντάσσεται στη ρύθμιση.
Ακολούθως, θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Πληρωμής (όπως της Εφορίας) με τους κωδικούς των οποίων, θα αποπληρώνει τις μηνιαίες δόσεις στις τράπεζες ή μέσω web banking.
H ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα.
Η νομοθετική διάταξη η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της ρύθμισης, θα προβλέπει ρητώς ότι αν δεν πληρωθούν κάποιες δόσεις (πιθανότατα δύο διαδοχικές), ο οφειλέτης θα τίθεται εκτός ρύθμισης και παράλληλα θα αναβιώσουν όλα τα χρέη ακόμα και εκείνα που «κουρεύτηκαν» κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία:

Video

Uniquely strategize progressive markets rather than frictionless manufactured products. Collaboratively engineer reliable.

Advertisement

Advertisement Small

Flickr

 • Nos amis (à suivre)
 • Nos amis
 • Bougainville
 • Chakra
 • Khomsa man
 • Bou Argoub le lac
 • Bour Argoub (take 2)
 • dinars
 • Fatma (take 2)

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Όλες οι κατηγορίες

Calendar

May 2023
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

Archives

Διαφημιζόμενοι

mastorakia.gr-24 ώρες το 24ωρο. Κλειδαράς, Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Αποφράξεις, Μερεμέτια. Τηλ: 210-3006363

Όλες οι αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Νο 4469/17-Επιχειρήσεις-Επαγγελματίες-Έμποροι–Ιδιώτες-Ρωτήστε μας και προστατευτείτε - Τηλ: 2110137600-1
24ωρη επίβλεψη και παρακολούθηση του κατοικιδίου σας σε πραγματικό χρόνο