Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Προαιρετικό κούρεμα οφειλών σε Ταμεία, για μεγαλύτερη σύνταξη

Προαιρετικό θα είναι το ποσοστό «κουρέματος» κατά τη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, όπως και ο αριθμός των δόσεων.  Οι οφειλέτες θα μπορούν να επιλέξουν μικρότερο «κούρεμα» και λιγότερες δόσεις για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη

Αυτό θα προβλέπεται στο τελικό σχέδιο των νέων διατάξεων που καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας. Η ρύθμιση είναι έτοιμη στο γενικό της περίγραμμα και τώρα οριστικοποιούνται τεχνικές λεπτομέρειες, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργό Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.

Μεταξύ αυτών είναι και το προαιρετικό της αποδοχής της ρύθμισης, συνολικά, αλλά και των επιμέρους όρων της. Όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο news24/7, ο οφειλέτης θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει μικρότερο «κούρεμα» της βασικής οφειλής ή και καθόλου, αλλά και μικρότερο αριθμό δόσεων εάν το εισόδημά του το «αντέχει».

Ειδικότερα, μικρότερο «κούρεμα» μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι που θέλουν να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη. Δηλαδή η ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα εισέρχεται ο οφειλέτης, θα του υπολογίζει το «κούρεμα» και τον αριθμό των δόσεων, με βάση τα μέγιστα όρια, που καθορίζει η ρύθμιση, δηλαδή:

Κούρεμα της βασικής οφειλής με τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες είναι αισθητά μικρότερες, σε σχέση με τις παλαιές. Όμως οι νέες μικρότερες εισφορές, οδηγούν και στη λήψη αναλογικά μικρότερης σύνταξης. Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει μικρότερο «κούρεμα», δηλαδή να καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές από εκείνες που υπολογίζει η εφαρμογή, ώστε να λάβει και μεγαλύτερη σύνταξη.
Πληρωμή της τελικής οφειλής με βάση τον αριθμό των δόσεων. Η εφαρμογή θα βγάζει αυτομάτως τις δόσεις αποπληρωμής της οφειλής, έως 120 μηνιαίες, εφόσον το συνολικό ποσό είναι πάνω από 6.000 ευρώ. Όμως, ο ασφαλισμένος που θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς τα Ταμεία, θα μπορεί να επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων εάν τα εισοδήματά του το επιτρέπουν.  
Διευκρινίζεται ότι επιλογή στο βάθος  του «κουρέματος» θα υπάρχει μόνο για τη βασική οφειλή. Για τις προσαυξήσεις το «κούρεμα» είναι δεδομένο και θα παρέχεται σε όλους, μέχρι και 85%, ενώ δεν επηρεάζει το ύψος της σύνταξης που θα λάβει ο δικαιούχος.

Στο ερώτημα, ποια θα είναι η διευκόλυνση του οφειλέτη ο οποίος θα επιλέξει μεγαλύτερες εισφορές από τις βασικές, η απάντηση είναι ότι θα κερδίσει από το «κούρεμα» των προσαυξήσεων, αλλά και από τον αυξημένο αριθμό των δόσεων με τις οποίες θα έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής τους.

Τα παραδείγματα

Επαγγελματίας Α: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 36 μήνες στην 4η  ασφαλιστική κλάση για την περίοδο 2009-2011. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται 8.408 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 5.036 ευρώ, συνολικά 13.445 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει  για τις οφειλόμενες εισφορές 5.688 ευρώ και  για τις προσαυξήσεις 511 ευρώ . Συνολικά δηλαδή 6.199 ευρώ αντί  για 13.445 ευρώ και το «κούρεμα» θα ανέλθει στο 54% της αρχικής οφειλής του.
Επαγγελματίας B: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ 72 μήνες (36 μήνες στην 6η ασφαλιστική κλάση και 36 μήνες στην 7η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται με 31.270 ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 9.620 ευρώ συνολικά 40.890 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει 11.376 ευρώ για τις οφειλόμενες εισφορές και για τις προσαυξήσεις 524ευρώ. Η νέα οφειλή του θα είναι 11.900 ευρώ αντί  για 40.890 ευρώ και το «κούρεμα» θα φτάσει μέχρι 71%.
Επαγγελματίας Γ: Έχει οφειλή ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ 60 μήνες (36 μήνες στην 4η  ασφαλιστική κλάση και 24 μήνες στην 5η ασφαλιστική κλάση) για την περίοδο 2011-2015. Οι οφειλόμενες εισφορές ισούνται με 12.613ευρώ και οι προσαυξήσεις ισούνται με 3.872ευρώ, συνολικά 16.485ευρώ. Με τον επανυπολογισμό και την ρύθμιση ο ασφαλισμένος αυτός θα καταβάλει  για τις οφειλόμενες εισφορές 9.480ευρώ και  για τις προσαυξήσεις 436 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει χρέος 10.778 ευρώ αντί  για 30.575 ευρώ και θα αποκομίσει μείωση κατά 67,5% επί της αρχικής οφειλής του.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η ένταξη θα γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:

Ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην εφαρμογή πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, για να γίνει η ταυτοποίηση  
Θα διαπιστώνει κατ΄ αρχήν το ύψος της οφειλής,  με την οποία είναι χρεωμένος. Θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό αλλά και αναλυτικά για όλα τα χρόνια από τα οποία προέρχεται το χρέος. Επίσης θα εμφανίζεται χωριστά η αρχική οφειλή και χωριστά οι προσαυξήσεις.
Εφόσον συμφωνεί θα προχωρεί στο επόμενο βήμα. Αν έχει αντιρρήσεις θα πρέπει να μεταβεί στον ΕΦΚΑ για διευκρινίσεις και να προσκομίσει στοιχεία τα οποία θα αμφισβητούν το ύψος της οφειλής.
Θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μικρότερο “κούρεμα” της βασικής οφειλής και να πληρώσει μεγαλύτερο ποσό για να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη.    
Στην περίπτωση που αποδέχεται το χρέος, πατώντας την ένδειξη «ρύθμιση» θα ενημερώνεται για το ύψος του «κουρέματος» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων και θα προκύπτει το τελικό ποσό, που καλείται να πληρώσει σε δόσεις. 
Κατόπιν θα ενημερώνεται για τον αριθμό των δόσεων, με τις οποίες μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους.
Το ελάχιστο ύψος της δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 50 ευρώ, αλλά ο  ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν θέλει,  μεγαλύτερο ποσό, και λιγότερες δόσεις, εάν επιθυμεί να εξοφλήσει γρηγορότερα την οφειλή.
Οι δόσεις θα είναι μέχρι 36 αν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 6.000 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές.
Εφόσον αποδεχτεί τα ποσά και το πλαίσιο της ρύθμισης, θα επιλέγει την ένδειξη «αποδοχή» και θα εντάσσεται στη ρύθμιση.
Ακολούθως, θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Πληρωμής (όπως της Εφορίας) με τους κωδικούς των οποίων, θα αποπληρώνει τις μηνιαίες δόσεις στις τράπεζες ή μέσω web banking.
H ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα.
Η νομοθετική διάταξη η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της ρύθμισης, θα προβλέπει ρητώς ότι αν δεν πληρωθούν κάποιες δόσεις (πιθανότατα δύο διαδοχικές), ο οφειλέτης θα τίθεται εκτός ρύθμισης και παράλληλα θα αναβιώσουν όλα τα χρέη ακόμα και εκείνα που «κουρεύτηκαν» κατά την ένταξη στη ρύθμιση.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: