Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Πώς τα «μπλοκάκια» κατοχυρώνουν αφορολόγητο μισθωτών

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εργαζόμενος με μπλοκάκι, μπορεί να κατοχυρώνει το αφορολόγητο όριο που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αποσαφηνίζει η ΑΑΔΕ, στο πλαίσιο των οδηγιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2019.

Όσοι φορολογηθούν ως μισθωτοί, θα έχουν αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 – 9.545 ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με έκπτωση του φόρου κατά 1.900-2.100 ευρώ.

Αντίθετα, όσοι φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%, για τις πρώτες 20.00 ευρώ, με τον συντελεστή να κλιμακώνεται μέχρι το 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Ωστόσο θα έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα χωρίς το αφορολόγητο των μισθωτών.

Προκειμένου ο εργαζόμενος με μπλοκάκι να μην φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως μισθωτός και να γλιτώσει φόρο εισοδήματος περίπου 2.000 ευρώ, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., σαν κανονικός αυτοαπασχολούμενος.
Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.
Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.
Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.
Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία – σύμφωνα με τις καταργηθείσες διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994) – δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως “ελευθέριο επάγγελμα”. Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.
Αν δεν έκανε έναρξη εργασιών

Στην περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν έχει κάνει έναρξη εργασιών, αλλά αμείφθηκε για παροχή υπηρεσιών, με «τίτλο κτήσης» από τον εργοδότη του, για τις αμοιβές που εισέπραξε θα φορολογηθεί ως επιτηδευματίας.

Δηλαδή, δεν θα έχει το αφορολόγητο όριο των μισθωτών αλλά θα φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με φόρο 22% από το πρώτο ευρώ. Επίσης δεν θα έχει τη δυνατότητα να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδά του, τυχόν επαγγελματικές δαπάνες.

Θα γλιτώσει τη φορολογία, εάν

η αμοιβή από την ευκαιριακή απασχόληση δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως
η συνολική τεκμαρτή δαπάνη που τον βαρύνει δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ
δεν έχει αποκτήσει παράλληλα εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα, ακίνητα ή τόκους καταθέσεων.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: