Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Πάνω από το 50% η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου!

Επιδότηση της δόσης του δανείου έως και πάνω από το 50% προβλέπει η οριστική συμφωνία κυβέρνησης τραπεζών για τον νέο νόμο Κατσέλη, ο οποίος, θα ισχύσει από αύριο, 1η Μαρτίου 2019.

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας που οριστικοποιήθηκε χθες μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, εστάλη αργά το βράδυ στους θεσμούς προς έγκριση και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ίσως και σήμερα, όπως έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Με το καλό σενάριο, κατατίθεται σήμερα υπό τη μορφή τροπολογίας και ψηφίζεται επίσης σήμερα, και ισχύει κανονικά  από αύριο. Δεδομένου ότι σήμερα, 28 Φεβριουαρίου, λήγει η παράταση του ν. Κατσέλη, εάν ψηφιστεί σήμερα η τροπολογία με τις νέες διατάξεις, θα ισχύσει κανονικά από αύριο. Σε διαφορετική περίπτωση εάν η κατάθεση και η ψήφιση γίνει την επόμενη εβδομάδα, πάλι οι νέες διατάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Μαρτίου, που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση του νόμου Κατσέλη, ούτε για μία μέρα επιπλέον.

Όλες οι νέες διατάξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις που αποφασίστηκαν χθες, σε σχέση με τις προηγούμενα σχέδια, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς είναι οι ακόλουθες:

Το νέο πλαίσιο αφορά στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας τα οποία ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών μέχρι τις 31-12-2018.
Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην ειδική εφαρμογή, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020. Εξαίρεση αποτελούν οι άνεργοι και οι ανάπηροι που θα έχουν πέντε χρόνια στη διάθεσή τους, για την υποβολή αίτησης.
Βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι η αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ, και το ύψος του εναπομένοντος δανείου να είναι μέχρι 130.000 ευρώ, (μαζί με τόκους και προσαυξήσεις).
Τα εισοδηματικά όρια των δανειοληπτών ορίστηκαν σε 12.500 ευρώ, για τον άγαμο, σε 21.000 ευρώ για το ζευγάρι, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν και «κούρεμα» του δανείου, εάν το ύψος του υπερβαίνει το 120% της αξίας της κατοικίας. Στην ουσία πρόκειται για «κούρεμα» των προσαυξήσεων, που έχουν επιβληθεί.
Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα επιμηκύνεται μέχρι και κατά 25 χρόνια, και μέχρι το 80ό έτος του δανειολήπτη. Αν είναι 65 ετών η επιμήκυνση που θα παρέχεται θα είναι κατά 15 χρόνια.
Το επιτόκιο των δανείων θα είναι ίσο με το τρίμηνο euribor συν περιθώριο 2%.
Η υποβολή των αιτήσεων και η διαχείρισή τους θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας και δεν θα υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση. Μέσω της πλατφόρμας θα πληροφορείται ο δανειολήπτης εάν το αίτημά του εγκρίνεται ή απορρίπτεται.
Αρχικά προβλέπονταν ότι η επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου θα ήταν 33% για τα νοικοκυριά, με εισόδημα το οποίο δεν επέτρεπε την πληρωμή της συνολικής δόσης. Αυτό αλλάζει και προβλέπεται οριστικά ότι δεν θα υπάρχει όριο στην κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου. Δηλαδή όταν  προκύψει η νέα δόση αποπληρωμής του δανείου, ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη θα καθορίζεται το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική επιδότηση θα μπορεί να είναι 10%, 20%, 30%, ή και πάνω από 50% και όχι στάνταρ 33%. Μπορεί όμως να είναι και μηδενική, εάν έχει ικανά εισοδήματα.
Ο υπολογισμός της επιδότησης θα είναι αυτόματος από την ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή και δεν θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης δανειολήπτη και τράπεζας ή με το δημόσιο.
Ο δανειολήπτης δεν θα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο προκειμένου να λάβει μεγαλύτερη επιδότηση.
Όσοι έχουν υποβάλει ήδη, αίτηση για ένταξη στο ν. Κατσέλη και δεν έχει οριστεί δικάσιμος θα επανεξετάζονται με τη νέα φόρμουλα, αλλά με τα παλιά κριτήρια του νόμου Κατσέλη.
Όσοι δεν μπήκαν στον ν. Κατσέλη ή απεντάχθηκαν από αυτόν λόγω δόλου, αποκλείονται από το νέο καθεστώς και επειδή έχουν απωλέσει και την προστασία του ν. Καστέλη, δεν θα έχουν πλέον καμία προστασία.
Όσοι κόπηκαν από τον ν.Κατσέλη επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους, στη νέα εφαρμογή.
Οι δανειολήπτες που θα απορριφθούν από τη νέα εφαρμογή επειδή δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης, έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο, αλλά στο διάστημα μέχρι την εκδίκαση, δεν θα προστατεύονται από ενδεχόμενο πλειστηριασμό. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτημα ένταξης στον ν. Κατσέλη απολάμβαναν προστασία έναντι των πλειστηριασμών, μέχρι την εκδίκαση την υπόθεσής τους.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: