Πολιτική Πολιτική από το newsbeast.gr

Όσα μπορεί να ενώσουν τους προοδευτικούς πολίτες είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν – Newsbeast

«Στον πολιτικό χάρτη της χώρας συγκροτούνται δύο πόλοι που θα εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς αξιακούς, ιδεολογικούς και πολιτικούς χώρους», επισημαίνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης.
Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει «το επόμενο διάστημα να συναντηθούν οι προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε μια ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση, που θα εγγυηθεί μια προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής», εκτιμά και προσθέτει με έμφαση: «όσα μπορεί να ενώσουν τους προοδευτικούς πολίτες είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν». Ως εκ τούτου, συμπληρώνει, «είτε πριν είτε μετά τις εκλογές, οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου είναι σημαντικό να ανοίξουν με το ΚΙΝΑΛ».

Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ειδικότερα, λέει στο Πρακτορείο ότι «έχει αποδείξει διαχρονικά και έμπρακτα τις απόψεις του για το πώς αντιλαμβάνεται αφενός ένα πολιτικό πολιτισμό συναινέσεων αλλά και την συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και σε πολλές περιπτώσεις το έχει πληρώσει».
Σκληρός στην κριτική του για την ΝΔ, ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών την κατηγορεί ότι «προτείνει για τη χώρα ένα βαλκανικό φιλελευθερισμό που φλερτάρει ανοιχτά με την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και με μια μεταπρατική οικονομία μίξης σαμαρικών Ζαππείων και εμμονικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων», όμως τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα μείνουν όνειρα θερινής νεοφιλελεύθερης διαπλεκόμενης νυκτός». Επιπλέον, επικρίνει τη μείζονα αντιπολίτευση για ακροδεξιά στροφή, την οποία «θα την βρει μπροστά της η ΝΔ αλλά δυστυχώς θα την βρει μπροστά της και η χώρα».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για όσα είχε πει παλαιότερα εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος, ο Θ. Μωραΐτης απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι άσκησα αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιες από τις δηλώσεις μου – που φυσικά δεν ανασύρθηκαν τις τελευταίες μέρες, μια και δεν “βόλευαν” – είναι αυτές που από το 2014 μιλούσα για την ανάγκη προοδευτικού μετώπου και διακυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ διέψευσε την προσδοκία αυτή και όντως άσκησα σφοδρή κριτική όπως άσκησα και στο κόμμα μου για τη δεξιά στροφή του και την συγκυβέρνηση με την ΝΔ».
Στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο αποκαλύπτει όμως και τι προηγήθηκε της υπουργοποίησής του: «Με τον πρωθυπουργό είχα μια μακρά, ειλικρινή και ουσιαστική κατ’ ίδιαν συζήτηση για το πώς εννοεί και πιστεύει το εγχείρημα μια μεγάλης προοδευτικής παράταξης με όρους μέλλοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: