Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

Ο Τσίπρας αποφασίζει: Εκλογές τον Οκτώβριο

Ο Τσίπρας αποφασίζει: Εκλογές τον Οκτώβριο

Μετά την πανηγυρική διάψευση του σεναρίου για πρόωρες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2019, το τοπίο έχει εν μέρει ξεκαθαρίσει. Καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει μπροστά της άλλον κοινοβουλευτικό σκόπελο, δύο είναι οι τελικές περιπτώσεις όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών: Στα τέλη Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή στις αρχές Οκτωβρίου με την εκπνοή της τετραετίας.

Έχοντας τον αποφασιστικό λόγο και σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες μας,  βρίσκεται πολύ κοντά – αν δεν έχει ήδη καταλήξει – σε εξάντληση της τετραετίας και εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Είναι αλήθεια ότι ο Αλ.Τσίπρας το τελευταίο διάστημα δέχθηκε εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο με βασικά επιχειρήματα: τον αιφνιδιασμό, την μείωση της αποχής λόγω των 4 εκλογικών αναμετρήσεων και τη δυνατότητα η όποια δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση να εκφραστεί σε άλλο εκλογικό πεδίο. 

Ωστόσο,  επιλέγει  σύμφωνα με τις πηγές μας η «μητέρα των μαχών» να δοθεί τον Οκτώβριο, για τους εξής λόγους:

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις – δημοσιευμένες και μη – που μελετά το επιτελείο του Μαξίμου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ανοιχτό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και ότι ακόμα και αν η ΝΔ είναι πρώτη, η διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαχειρίσιμη. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα θα περάσει στη ΝΔ, όπου έχουν καλλιεργηθεί πολύ υψηλές προσδοκίες, για εκλογικό θρίαμβο, με δημοσκοπήσεις, που  εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται με 10 και πλέον ποσοστιαίες μονάδες. Ήδη, ακόμα και σφόδρα αντιπολιτευόμενοι αρθρογράφοι παραδέχονται ότι αν η διαφορά στις ευρωεκλογές είναι ακόμα και 3 έως 4 μονάδες υπέρ της ΝΔ  θα προκληθεί  εσωτερικό πρόβλημα, ενώ ο Αλ.Τσίπρας θα έχει βάσιμες ελπίδες «να γυρίσει το παιχνίδι» τον Οκτώβριο. 
Χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου να εμπεδωθούν σε πλατιά τμήματα της κοινωνίας θετικά μέτρα, που είτε έχουν ληφθεί (πχ αύξηση κατώτατου μισθού) είτε θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα (προστασία πρώτης κατοικίας, ρύθμιση  χρεών προς το δημόσιο σε πολλές δόσεις, επανυπολογισμός και ρύθμιση οφειλών ελευθέρων επαγγελματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2020 κλπ). 
Είναι αναγκαίος κι άλλος χρόνος για να «ζυμωθεί» και να αποφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη ο σχηματισμός πλατιάς συμμαχίας προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία «πρόβα τζενεράλε» θα είναι οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Η χρονική απόσταση από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει φθορά στον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, θα είναι μεγαλύτερη, παρέχοντας την ευχέρεια εκδήλωσης πρωτοβουλιών με θετικό αντίκτυπο στους κατοίκους των ευαίσθητων περιοχών. 
Τον Οκτώβριο οι εθνικές εκλογές θα είναι πιο εύκολο να συνδεθούν με τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, τους πρώτους μήνες του 2020. Ο Αλ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου τον Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πρόσθετο εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ, η οποία δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση της.
          Δ.Π.

                  

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: