Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Ο Χοακίν Αλμούνια «επιστρέφει»… για λογαριασμό της Ελλάδας

Το όνομα του έγινε ευρέως γνωστό στην Ελλάδα την εποχή προ Μνημονίων, όταν ως επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν (2004-2009) είχε την υψηλή εποπτεία και για τα δημοσιονομικά της χώρας μας…Η συνέχεια αργότερα λίγο πολύ γνωστή…Ο λόγος για τον Χοακίν Αλμούνια ο οποίος διορίστηκε σήμερα ως ανεξάρτητος εκτιμητής της χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Αλμούνια διορίστηκε από τον πρόεδρο του συμβουλίου του ESM Μαριο Σεντένιο, σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνεργασία με τα 19 μέλη του ESM. 

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε: “Η διαδικασία προσαρμογής στην Ελλάδα ήταν πιο δύσκολη και παρατεταμένη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια εκτενής ανεξάρτητη εκτίμηση. Η αποστολή του ανεξάρτητου εκτιμητή είναι να εξετάσει τη χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, με επίκεντρο το πρόγραμμα του ESM. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο κ. Αλμούνια δέχτηκε. Εχει τις κατάλληλες ικανότητες και εμπειρία να διενεργήσει την ανεξάρτητη εκτίμηση”. 

Ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: “Καλωσορίζω το διορισμό του κ. Αλμούνια ως εκτιμητή. Η εκτεταμένη εμπειρία και γνώση του για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα καθώς και τις υποθέσεις της ΕΕ θα διασφαλίσει την αξιοπιστία της διαδικασίας”. 

Η εκτίμηση θα διενεργηθεί με στήριξη του ESM και συμβουλές από ανεξάρτητους ειδικούς με εκτιμητική εμπειρία σε άλλους διεθνείς θεσμούς. Ο κ. Αλμούνια θα προετοιμάσει και θα παρουσιάσει σχετική έκθεση στο συμβούλιο του ESM τον Ιούνιο του 2020. 

Πρόκειται για τη δεύτερη εκτίμηση αυτού του είδος, μετά την έκθεση του 2017 για τον EFSF και τον ESM από την Gertrude Tumpel-Gugerell, η οποία είχε καλύψει και τις πέντε χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: