Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

Μητσοτάκης στο CNBC: Θα φέρω την Ελλάδα σε investment grade σε 18 μήνες

Μητσοτάκης στο CNBC: Θα φέρω την Ελλάδα σε investment grade σε 18 μήνες

Να φέρει την Ελλάδα στην κατηγορία “investment grade” μέσα σε 18 μήνες υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει των εκλογών σε συνέντευξή του στο CNBC, ενώ δεσμεύτηκε για μείωση της φορολογίας για τις εγχώριες και τις διεθνείς επιχειρήσεις, με «επιθετική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση».

“Είναι κάτι που μπορούμε να υλοποιήσουμε μέσα τον πρώτο μήνα”, τόνισε.

Σύμφωνα με το CNBC, οι προτάσεις του αρχηγού της ΝΔ περιλαμβάνουν μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% μέσα σε δύο χρόνια, προκειμένου να σταλεί “πολύ σαφές σήμα στις αγορές, ότι εννοούμε τις επιχειρήσεις”.

«Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα δεν είναι ανάπτυξη 2%. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα 4%. Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει πραγματικά να θέσουμε», τόνισε.

“Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου στέλνει λάθος μήνυμα, υπό την έννοια ότι το έχουμε παρακάνει με τη λιτότητα. Ο λόγος που έχουμε υπερβεί τους στόχους ήταν επειδή η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη και ο λόγος που η κυβέρνηση ήθελε να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που είχε ζητηθεί ήταν επειδή ήθελε να χρησιμοποιηθεί αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για να μοιραστεί ως προεκλογικές παροχές” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας έχει συμφωνήσει σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022. Νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ αυστηρός, ένας πολύ αυστηρός στόχος. Έχω πει από την αρχή ότι σέβομαι τις συμφωνίες που κάνει η παρούσα κυβέρνηση, αλλά έχω επίσης πει στους Ευρωπαίους εταίρους μου ότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πρέπει να ανταμειφθούμε με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον το 2021 και το 2022», πρόσθεσε.

«Δεν πρόκειται για αντιπαράθεση. Και στο τέλος της ημέρας, αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα –ας πούμε το 2021 ύψους 3 ή 2,5%- δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη βιωσιμότητα του συνολικού χρέους. Ωστόσο, συμβολικά θα ήταν ανταμοιβή για τη χώρα που πραγματικά κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: