Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Μείωση των προβλέψεων της ΕΚΤ τον Μάρτιο βλέπει ο Πράετ

Το outlook για τον τραπεζικό δανεισμό θα επανεξετάσει τον επόμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να συσφίξουν την προσφορά πίστωσης και να διογκώσουν την τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση, υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, με δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung, με το Reuters να σημειώνει πως το σχόλιο του αναμένεται να ενισχύσει τις προσδοκίες της αγορές ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο γύρο φθηνών δανείων (TLTRO) στις τράπεζες της ευρωζώνης.

Ο Πράετ σημείωσε: «Πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω του τραπεζικού συστήματος», συμπληρώνοντας ότι «τον Μάρτιο θα κάνουμε μια αξιολόγηση για την τρέχουσα και προσδοκόμενη κατάσταση των τραπεζών» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως τα TLRO είναι ένα πολύ επιτυχημένο εργαλείο και πως συνεχίζει να είναι μέρος της «εργαλειοθήκης» της ΕΚΤ. προσθέτοντας ότι περιμένει ναα προχωρήσει τον Μάρτιο σε νέα περικοπή των προβλέψεων της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, ειδικά των «μεσοπρόθεσμων».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε πως η ΕΚΤ μπορεί να μεταθέσει για αργότερα την πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

«Αν η οικονομία της ευρωζώνης επιβραδυνθεί σημαντικά, μπορούμε να προσαρμόσουμε τη μελλοντική μας καθοδήγηση όσον αφορά τα επιτόκια και αυτό μπορεί να συμπληρωθεί από άλλα μέτρα», κατέληξε.

Την περασμένη εβδομάδα, το έτερο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, επεσήμανε πως είναι πιθανός ένας ακόμα γύρος TLTRO.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: