Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Λιάκος στο Delphi Economic Forum: Στο 1% του ΑΕΠ τα κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη

Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα για να περάσει η Ελλάδα στη νέα εποχή, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Λιάκος, Yφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Γι’ αυτό το λόγο όπως ανέφερε ο κ. Λιάκος δημιουργήθηκε το υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, ενώ τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί τα κεφάλαια για την έρευνα και την ανάπτυξη και πλέον ανέρχονται στο 1% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, τόνισε πως η κοινωνία απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου Τομέα, ενώ είναι βασικό ζητούμενο μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος οι νέοι να λαμβάνουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν το συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιακος στα προγράμματα χρηματοδότησης startup εταιριών που έχουν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα εκτός της ανάπτυξης που προσφέρουν στην οικονομία να βάζουν και ένα «φρένο» στο brain drain.

H Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του DIKTIO τόνισε πως η Ελλάδα εξερχόμενη από την κρίση αντιμετωπίζει μια νέα πραγματικότητα. 

Ανέφερε πως δημιουργείται ένα ψηφιακό «παραπέτασμα» που θα διαχωρίζει τις χώρες.

Η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού σχεδίου πενταετούς διάρκειας για την ψηφιακή προσαρμογή, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και της φορολογίας αλλά και την ανάπτυξη υποδομών (5G).

Εν συνεχεία, η κα Ana Revenga, Senior Fellow, Global Economy and Development του Ινστιτούτου Brookings σημείωσε πως οι συνολικές ανισότητες έχουν μειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια και η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε οφέλη σε πολλούς ανθρώπους.

Ωστόσο, επέστησε την προσοχή καθώς λόγω στρεβλώσεων η τεχνολογία έχει προκαλέσει κοινωνικές ανισότητες και εάν δε γεφυρωθεί το χάσμα μέσω της εκπαίδευσης και του θεσμικού πλαισίου είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν κοινωνικές συγκρούσεις.

Ο Christian Bodewig, Program Leader, World Bank Group, USA ανέφερε πως η τεχνολογία δίνει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και ανατροπές και τόνισε πως πρέπει να διασφαλιστεί το γεγονός ότι η τεχνολογία ωφελεί τη λειτουργία των εταιριών και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Κλείνοντας, η Ζίνα Μαυροειδή από το E-fresh.gr ανέφερε πως πρέπει να αξιοποιείται η τεχνολογία σε όλους τους τομείς της εργασίας.  

Παράλληλα, ανοίγονται δυνατότητες για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων που θα οδηγήσει στη λειτουργία βιώσιμων επιχειρήσεων.

Επίσης τόνισε πως η αλλαγή είναι δεδομένη και πρέπει η κοινωνία να οργανωθεί για να αποκτήσει τα οφέλη της τεχνολογίας και να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που δημιουργούνται.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: