Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Κομισιόν και Moody’s δίνουν «σήμα» για την Ελλάδα

Η ολοκλήρωση της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης  και η ενεργοποίηση  των προκαθορισμένων παρεμβάσεων ελάφρυνσης χρέους είναι οι δύο άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης, που η επίτευξη τους θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, διευκολύνοντας παράλληλα την επάνοδο της χώρας στις αγορές με νέα ομολογιακή έκδοση χαμηλού κόστους δανεισμού.

Αποκτούν λοιπόν κομβική σημασία οι δύο εκθέσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα, που θα δημοσιοποιηθούν αύριο, καθώς και η μεθαυριανή συνεδρίαση του Euroworking Group, όπου θα γίνει μια πρώτη επίσημη διαπίστωση εάν η χώρα έχει εκπληρώσει τις ανειλημμένες δεσμεύσεις, προκειμένου το Eurogroup να αποφασίσει για τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης χρέους.

Αύριο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, όπου θα διατυπώνει κρίσεις και εκτιμήσεις για την πορεία  υλοποίησης των 16 προαπαιτούμενων – τα οποία έπρεπε να κλείσουν το 2018 – και θα αποφαίνεται εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος.

Εκτός από το νομοθετικό πλαίσιο για τον νέο νόμο Κατσέλη και τα σχέδια διευθέτησης των κόκκινων δανείων, στο πακέτο των «προαπαιτούμενων σε καθυστέρηση» περιλαμβάνονται η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και της εταιρείας της Εγνατίας Οδού, η στελέχωση της ΑΑΔΕ και οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επισημάνει τις καθυστερήσεις δείχνοντας «κίτρινη κάρτα» στην κυβέρνηση, αλλά θα δείξει παράλληλα διαλλακτικότητα και ανοχή, εκτιμώντας ότι  έχουν γίνει και σημαντικά βήματα από ελληνικής πλευράς..

Η δεύτερη έκθεση της Κομισιόν αφορά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που συνεχίζει να εμφανίζει η ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με το υψηλό χρέος, τα κόκκινα δάνεια και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θα επισημαίνει μεταξύ άλλων τις χαμηλές επιδόσεις στον τομέα των επενδύσεων και της προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων,  την απώλεια αγορών – παρά τη συνεχή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών που σημείωσαν πέρυσι ιστορικό ρεκόρ, τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τη διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι διαπιστώσεις της πρώτης έκθεσης θα αποτελέσουν αντικείμενο διεξοδικής συζήτησης στο Euroworking Group που θα συνεδριάσει την Πέμπτη. Εκεί θα γίνει μία πρώτη πολιτική εκτίμηση για τις συνολικές επιδόσεις όσον αφορά τα προαπαιτούμενα και θα διατυπωθεί εισήγηση προς το Eurogroup.

Το παζλ των σημαντικών γεγονότων της εβδομάδας που θα επηρεάσουν το οικονομικό κλίμα και ενδιαφέρουν ιδιαίτρερα της αγοράς, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με τις ανακοινώσεις της Moody’s. Ο αμερικανικός οίκος αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, δίνοντας μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα μπαίνει στον «ενάρετο κύκλο» δημοσιονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι αγορές θα εστιάσουν βέβαια  στις επισημάνσεις της Moody’s σχετικά με τη δυναμική και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τους δημοσιονομικούς κινδύνους και το πολιτικό ρίσκο.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: