Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Κλείνει η αξιολόγηση, ανοίγει ενάρετος κύκλος!

Το… θαύμα της τελευταίας στιγμής φαίνεται ότι θα επαναληφθεί και σε αυτή την αξιολόγηση της οικονομίας, τη δεύτερη μετά τη λήξη του μνημονίου, καθώς οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες, βλέπουν με ικανοποίηση ότι συμπληρώθηκε ο βαρύς και δύσκολος φάκελος των θεμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες για αισθητή βελτίωση και του επενδυτικού περιβάλλοντος, με νέες εισροές κεφαλαίων σε τραπεζικές μετοχές και ομόλογα.

Ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά θέματα, τα δυσκολότερα αυτής της αξιολόγησης, βρισκόταν στον αέρα, λόγω των καθυστερήσεων από ελληνικής πλευράς, μέσα στα τελευταία 24ωρα και τα τρία κρίσιμα κομμάτια του παζλ έχουν τοποθετηθεί στη θέση τους, με την Κομισιόν να θεωρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η διαπραγμάτευση ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί:

Για το θέμα του νέου νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αν και δεν αποκλείονται οριακές αλλαγές στο σχέδιο που συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες, έχουν καλυφθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις που είχε θέσει εξαρχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: να υπάρξει ένα σχέδιο με το οποίο θα συμφωνούν και οι διοικήσεις των τραπεζών και να τεθούν τέτοια εισοδηματικά/περιουσιακά κριτήρια, που θα διασφαλίζουν ότι η προστασία θα δοθεί μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Η απαίτηση της Κομισιόν, όπως και του ΔΝΤ, που είχε διατυπωθεί στη διάρκεια των τελευταίων διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, να ενεργοποιηθούν παράλληλα και τα δύο σχέδια για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, δηλαδή το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ικανοποιήθηκε πλήρως. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έχει ήδη παραλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ενεργοποιήσουν τις δύο πρωτοβουλίες για γρήγορη μείωση των κόκκινων δανείων με κρατική βοήθεια (παροχή εγγυήσεων και εγγύηση πληρωμής μέρους των αναβαλλόμενων επιστροφών φόρου, ανεξάρτητα από την κερδοφορία των τραπεζών).
Με αυτά τα δεδομένα, και παρότι μπορεί να υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες που θα διευθετηθούν αργότερα, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης για λήψη άμεσων μέτρων για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για τις οποίες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και οι παράγοντες των αγορών χρήματος και κεφαλαίων, έχουν ουσιαστικά εκπληρωθεί και αυτό θα φανεί, όπως αναμένεται, στις δύο εκθέσεις που θα συντάξουν η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το κλείσιμο του χρηματοπιστωτικού φακέλου της αξιολόγησης δεν αποτελεί μια απλή τυπική διαδικασία, αλλά σηματοδοτεί, όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη, και την απομάκρυνση από τον ορίζοντα του σοβαρότερου κινδύνου για την οικονομία, δηλαδή του κινδύνου αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος από αστοχίες ή βραδύτητα στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. Αυτό, λένε στελέχη της αγοράς, θα φανεί πολύ σύντομα, όταν και η Moody’s θα επικαλεσθεί την πρόοδο στα τραπεζικά θέματα ανάμεσα στους λόγους που θα δικαιολογήσουν την αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Έτσι, ανοίγει πλέον ένας ενάρετος κύκλος και στις αγορές, όπως φαίνεται και από τις σημερινές κινήσεις στο Χρηματιστήριο, όπου ο τραπεζικός δείκτης κέρδιζε σχεδόν 6%, λίγο πριν το κλείσιμο, με τις μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς να ξεχωρίζουν. Πηγές χρηματιστηριακών εταιρειών αναφέρουν ότι είναι αισθητή σήμερα η ενεργοποίηση ξένων επενδυτικών τραπεζών, μελών εξ αποστάσεων του ΧΑ, που προχωρούν σε αγορές τραπεζικών μετοχών για λογαριασμό ξένων funds.

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές φαίνεται ότι θεωρούν πλέον “κλειδωμένη” την έκδοση 10ετών ομολόγων αναφοράς τον επόμενο μήνα και αναλόγως προσαρμόζεται πτωτικά η απόδοση των 10ετών τίτλων, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κρίσιμο επίπεδο του 3,70%, στο οποίο θα πρέπει να υποχωρήσει, ώστε να γίνει μια επιτυχής έκδοση με απόδοση διάθεσης κοντά στο 4%. Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε χαμηλότερα και από το 3,77%.

 

 

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: