Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

ΚΙΝΑΛ: 12 μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

ΚΙΝΑΛ: 12 μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού

«Σήμερα είναι προτεραιότητα να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη για τα τρία πρώτα χρόνια. 200 ευρώ για τρία χρόνια για κάθε ένα παιδί. Οι τρίτεκνοι ίσα δικαιώματα με τους πολύτεκνους», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το δημογραφικό, σχετικά με το πόρισμα της σχετικής διακομματικής Επιτροπής, όπου βλέπει ραγδαία μείωση του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2050, αγγίζοντας τα 1,4 εκατ. το 2035, σε σχέση με το 2015 και τα 2,5 εκατ. το 2050.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Το δημογραφικό είναι η πιο σημαντική απειλή για το μέλλον του τόπου. Πρέπει να μας ενώσει. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα ηλικιωμένων. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, σε 15 χρόνια θα μειωθεί ο πληθυσμός έως 1,5 εκατ.», προσθέτοντας ότι «επιδεινώνεται το πρόβλημα με την φυγή νέων ανθρώπων στο εξωτερικό. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις. Ο κόσμος περιμένει από εμάς λύσεις. Ζήτησα, από τις 7 Απριλίου του 2017, διακομματική επιτροπή. Σήμερα έχουμε πόρισμα και προτάσεις επιτροπής. Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων. Αρνητική εξέλιξη στο δημογραφικό θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική μας προοπτική, προβλήματα στο ασφαλιστικό κ.ά.».

«Οι νέοι αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Έχουν δίκιο. Πλήττεται καίρια ο θεσμός της οικογένειας, που είναι πυρήνας κοινωνικής συνοχής. Οι δουλειές είναι λίγες, μερικής απασχόλησης και με λίγα λεφτά. Η κατάσταση αποθαρρύνει τα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «στην πράξη, η μητρότητα και η εγκυμοσύνη δεν προστατεύονται και αποτελούν αντικίνητρο για εξέλιξη της γυναίκας στην δουλειά. Η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδείνωσαν την κατάσταση. Εξοντώνουν τους πολίτες με υπερφορολογία και τους επιστρέφουν ελάχιστα με επιδόματα. Απαιτείται προοδευτική αλλαγή. Πρέπει να δώσουμε ισχυρά κίνητρα και διευκολύνσεις για τα παιδιά».

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε: «Σήμερα είναι προτεραιότητα να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά» σημείωσε. Όχι μόνο με εφάπαξ μπόνους, αλλά στήριξη για τα τρία πρώτα χρόνια. 200 ευρώ για τρία χρόνια για κάθε ένα παιδί. Οι τρίτεκνοι ίσα δικαιώματα με τους πολύτεκνους».

«Έχουμε καταθέσει κοστολογημένη πρόταση νόμου. Για εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Τρίτεκνοι ίσα δικαιώματα με πολύτεκνους. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στο χαμηλό ΦΠΑ. Εθνικό αποταμιευτικό λογαριασμό για κάθε παιδί με συμμετοχή γονέα και πολιτείας. Η συμμετοχή γονέα θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος. Δικαιούχος μόνο το παιδί για σπουδές. Κάθε παιδί κοινωνική επιταγή για προσχολική φροντίδα και ένταξη όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Στεγαστική συνδρομή μέσω μείωσης φόρου εισοδήματος, ή απαλλαγής ΕΝΦΙΑ ή επιδότηση ενοικίου. Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ΑμΕΑ διασφαλίζονται πλήρως. Καθιερώνεται ακατάσχετο και ασυμψήφιστο οικογενειακών επιδομάτων. Επίδομα καταβάλλεται μόνο με την φοίτηση παιδιών στην εκπαίδευση», υπογράμμισε.

Κλείνοντας, η κ. Γεννηματά ζήτησε τη «σύσταση εθνικής επιτροπής δημογραφικής επιτροπής για την εφαρμογή πορίσματος δημογραφικού ζητήματος. Σύσταση ειδικής γραμματείας δημογραφικής πολιτικής. Αταλάντευτα θα αγωνιστούμε για να γίνουν πράξη οι προτάσεις μας, είτε τώρα είτε μετά τις εκλογές. Απαραίτητη προϋπόθεση η αναγέννηση του κοινωνικού κράτους. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πλειοδοτούν στις εφάπαξ εισφορές και επιδόματα με πελατειακές λογικές, που κρατούν ομήρους χιλιάδες νέους ανθρώπους. Θα πρέπει με συννενόηση να τις αφήσουμε πίσω. Ανατρέψαμε τέτοιες λογικές από την δεκαετία του ’80 και μπορούμε και σήμερα. Το ΚΙΝΑΛ είμαστε μπροστά σε αυτή την προσπάθεια. Καλούμε τους προοδευτικούς πολίτες για ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα για την αλλαγή. Εμείς δεν θα προδώσουμε τις προσδοκίες τους, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας».

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: