Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

ΚΙΝ.ΑΛ: Κομματικές κάλπες και τακτική… «σκαντζόχοιρου»

ΚΙΝ.ΑΛ: Κομματικές κάλπες και τακτική... «σκαντζόχοιρου»

Άλλες εποχές οι εσωκομματικές εκλογές στο πρώην ΠΑΣΟΚ και νυν ΚΙΝ.ΑΛ θα ήταν το γεγονός της εβδομάδας και θα απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Τώρα πέρασαν… «στα κουφά» – λίγοι ασχολήθηκαν,  η δημοσιότητα ήταν περιορισμένη. Τα μέλη του μετεξελιγμένου Κινήματος κλήθηκαν σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν 3.500 αντιπροσώπους-συνέδρους στο έκτακτο καταστατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Μαρτίου.

Ο αριθμός των μελών-φίλων που προσήλθαν θα είναι ένα σημαντικό στοιχείο-ένδειξη για την απήχηση του κόμματος στο εκλογικό σώμα. Κυρίως όμως θα δείξει το  βαθμό συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης και κατά πόσο έχει επηρεασθεί από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ, τις μετακινήσεις στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τις πρωτοβουλίες πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία «γέφυρας» συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλη τη χώρα στήθηκαν 312 εκλογικά κέντρα, για να υποδεχθούν 142.700 μέλη-φίλους που ψήφισαν στο προηγούμενο συνέδριο και έχουν τώρα δικαίωμα ψήφου, και τουλάχιστον 6.500 νεοεγγραφέντες.

Σύμφωνα με πηγές στη Χαριλάου Τρικούπη,  η συμμετοχή ήταν μεγάλη σε ορισμένες πόλεις όπως το Ηράκλειο,  το Αγρίνιο, η Κοζάνη, καθώς και σε εκλογικά τμήματα της Αττικής.

Για να θεωρηθεί θετική η έκβαση της προσπάθειας κινητοποίησης και συσπείρωσης, ο πήχυς τοποθετεί στους 160.000 ψηφοφόρους.

Πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας δεν πρόκειται να διαφοροποιήσει αισθητά τους εσωτερικούς συσχετισμούς δυνάμεων, οι οποίοι θα αποτυπωθούν και στο συνέδριο.

Εκεί θα βρεθούν αντιμέτωπες δύο μεγάλες ομάδες, με διακριτό πολιτικό στίγμα η κάθε μία και με διαφορετική γραμμή πλεύσης:•    Η ηγετική ομάδα, που εκφράζεται από την Φώφη Γεννηματά και έχει στις τάξεις της τους Ευ. Βενιζέλο, Γ. Λοβέρδο και τη μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών του Κινήματος. Υιοθετεί επισήμως γραμμή ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, αλλά οδηγεί ουσιαστικά το ΚΙΝΑΛ στο χώρο της κεντροδεξιάς, αποκρούοντας τις προτάσεις για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου.•    Οι εκφραστές του παλιού ΠΑΣΟΚ και οι ακραιφνείς σοσιαλδημοκράτες του ΚΙΔΗΣΟ, που δεν συγκροτούν ενιαία ομάδα, αλλά συμπλέουν ουσιαστικά  και προσπαθούν να κρατήσουν το ΚΙΝ.ΑΛ στον κεντροαριστερό χώρο, κρατώντας ανοιχτή την πόρτα διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, που γίνεται πλέον πεδίο ανοιχτής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ μικρότερα κόμματα και σχηματισμοί προσπαθούν  να διαδραματίσουν ρόλο καταλύτη στις εξελίξεις.

Στο προσκλητήριο Τσίπρα για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου, η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. απαντά με  φραστικές επιθέσεις και επικρίσεις σε υψηλούς τόνους. Προφανής στόχος η περιχαράκωση του ζωτικού χώρου, ώστε να σταματήσουν οι διαρροές στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

“Αυτή η τακτική… «σκαντζόχοιρου»  δεν δίνει καμία προοπτική στο κόμμα”, λένε οι εσωκομματικοί επικριτές της κ. Γεννηματά.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: