Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Καπλάν στο Delphi Economic Forum: Η Ελλάδα είχε πάντα πρόβλημα διακυβέρνησης

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγικό γεωγραφικά σημείο, «στο κέντρο του κόσμου» όπως το χαρακτήρισε, εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του με τον Διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά, ο συγγραφέας Robert Kaplan, προσθέτοντας ωστόσο πως είμαστε σε εποχή γεωπολιτικής ύφεσης και συνέχισε κάνοντας μια ανάλυση της διεθνούς πολιτικής σκηνής. «Ξεχάστε ό,τι ξέρετε και ό,τι διδάσκεστε στα πανεπιστήμια. Ο ιμπεριαλισμός δεν πεθαίνει ποτέ. Ζούμε την άνοδο της Κίνας» είπε και πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η Ευρώπη εξαρτάται εν πολλοίς από τη Γερμανία, καθώς για πολλούς λόγους, γεωγραφικούς και όχι μόνο, είναι το κέντρο της ηπείρου. Παράλληλα, επεσήμανε πως σε βάθος δεκαετιών όλοι οι Καγκελάριοι ακολουθούν το ίδιο μοντέλο πολιτικής, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης.

Αναφορικά με την οικονομική κρίση, ανέφερε ότι δεν μπορούν πλέον να ζητούνται περαιτέρω θυσίες. Σημείωσεεπίσης, ότι η παγκοσμιοποίηση προχωρά αλλά έχει διχάσει τις κοινωνίες, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει μείνει πίσω.

Στη συνέχεια και με αφορμή σχετική ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά σε όλους του τομείς τη Μέση Ανατολήκαι τις χώρες της Ευρασίας, εμπορικά, οικονομικά, και όχι μόνο. Επεσήμανεεπίσης, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σ’ αυτή την τεράστια χώρα τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, εξήγησε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν πλέον να έχουν την ίδια επιρροή στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο (Μέση Ανατολή και Ευρασία) όσο τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας πεδίο δράσης στους Κινέζους. «Ο πιο σημαντικός και ουσιαστικός σύμμαχος των Αμερικανών αυτή τη στιγμή, είναι η Ιαπωνία», είπε ο RobertKaplan, καθώς δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της Κίνας που όπως είπε απασχολεί τους Ιάπωνες, αλλά και το τι γίνεται στην χερσόνησο της Κορέας.

«Με την ψηφιακή τεχνολογία, ανήκουμε όλοι πλέον στο ίδιο οικοσύστημα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κος Kaplan και πρόσθεσε πως πλέον με ένα «κλικ» μπαίνεις παντού, παραλληλίζοντας τη σημερινή ψηφιακή εποχή με το 1950, όταν ήταν η αρχή της πυρηνικής εποχής.

Σε ερώτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες, απάντησε,ότι «Δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρος διαχωρισμός Δημοκρατικών-Ρεπουμπλικάνων, αλλά πολλές φορές αποτελούν ένα μείγμα», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ, δεν έχουν πλέον περιθώριο να επανέλθουν στην προ-Τραμπ εποχή. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρόεδρος όπως είπε, ο οποίος έχει αλλάξει και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ουάσιγκτον, είναι «προϊόν» της ψηφιακής εποχής. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε τη θέση του λέγοντας οτι οι πολίτες σήμερα δεν διαβάζουν αντικειμενικές ειδήσεις, ούτε αναλυτικές, αλλά συμπυκνωμένες, σύντομες και όχι ακριβείς.

Σε ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για το θέμα της ενέργειας και των φυσικών πόρων στην Ανατολή Μεσόγειο, ο RobertKaplan υπογράμμισε πως η ενέργεια φέρνει κοντά χώρες που δεν περίμενε ποτέ ότι θα δούλευαν καλά μαζί και θα συνεργάζονταν αρμονικά. «Η περιοχή μετασχηματίζεται τελείως» είπε, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε πως ο Ερντογάν,ως θαυμαστής του Πούτιν, έχει μειώσει την εξουσία του στρατού κι έτσι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς η χώρα δείχνει πιο ασταθής από ποτέ, την ώρα που οι Κούρδοι είναι παντού στην Τουρκία.

Για τα Βαλκάνια σημείωσε ότι οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπό της ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να απομακρυνθούν από εθνικιστικές συμπεριφορές. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η δύναμη της Ε.Ε. εξασθένισε με θύματα κυρίως τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης κι όχι τους Δυτικούς. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως δεν θεωρεί ως ενδεχόμενο μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή.

Τέλος σε ερώτηση για την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας ενώ έχει εξαιρετική γεωπολιτική θέση, είχε πάντα πρόβλημα διακυβέρνησης. Ιστορικά, όπως τόνισε, όλες οι κυβερνήσεις του 20ου αιώνα ήταν απογοητευτικές, ακόμα και αυτές που είχαν τους καλύτερους πρωθυπουργούς. «Ήταν ένας αιώνας τραγικός για την Ελλάδα, αλλά με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η χώρα στη νέα εποχή. Υπάρχει ελπίδα», σημείωσε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: