Πολιτική Πολιτική από το newsbeast.gr

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι διαβατήριο για την ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στα Βαλκάνια»

Τη κοινή διαπίστωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το διαβατήριο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη περιοχή, εξέφρασαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Μαντλίν Μουν, στη συνάντηση που είχαν λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της κοινής συνεδρίασης της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις του ΝΑΤΟ.
Για μια ιστορική συμφωνία που θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια τόσο στην περιοχή όσο και στην ευρύτερη συμμαχία, έκανε λόγο η κ. Μουν και για διαβατήριο που θα οδηγήσει σε όλα αυτά, μίλησε ο κ. Βούτσης.

«Μπορεί στην πολιτική να μη συμφωνούμε όλοι πάντοτε, αλλά είναι πολύ δύσκολες οι αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνουμε. Και ως κοινοβουλευτικοί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι χρειάζεται ιδιαίτερη γενναιότητα για να μπορείς να πάρεις συγκεκριμένες αποφάσεις στον πολιτικό τομέα και αυτό μάλιστα οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Γι’ αυτό κι εγώ ήθελα να έρθω εδώ, για να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι έχουμε πραγματικά όλοι μας εντυπωσιαστεί από τον τρόπο με τον οποίο το ελληνικό κοινοβούλιο χειρίστηκε το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που ελπίζουμε ότι θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη γειτονιά σας και στην ευρύτερη συμμαχία, βεβαίως», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε έρθει εδώ μια πολυπληθής αντιπροσωπεία κοινοβουλίων από 15 χώρες-μέλη, δεκατέσσερις είναι πλήρη μέλη της συνέλευσης, έχει έρθει και η αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία. Έχουμε έρθει για να μάθουμε και να καταλάβουμε ποια είναι τα θέματα άμυνας που απασχολούν την Ελλάδα, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει η Ελλάδα στον τομέα αυτόν, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε και ποια είναι τα μαθήματα που πρέπει να αποκομίσουμε», συμπλήρωσε.
«Γνωρίζετε ότι η χώρα μας λόγω της γεωπολιτικής και της γεωγραφικής θέσης της είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος για πολλά ζητήματα που αφορούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στον κόσμο. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διαβατήριο για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Βούτσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης τους βρέθηκαν ταυτόχρονα η προσφυγική κρίση, η διεύρυνση της λειτουργίας της Συμμαχίας και οι νέες ασύμμετρες απειλές σε ότι αφορά την τρομοκρατία και το ηλεκτρονικό έγκλημα, με την κ. Μουν να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως πολύ κρίσιμο εταίρο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και να εκφράζει την ελπίδα για στενότερη συνεργασία.
«Πολλά είναι αυτά που θα μοιραστείτε μαζί μας και πολλά αυτά που θα μάθουμε εμείς για το πώς μπορεί να ενισχυθούν στη Μεσόγειο η σταθερότητα και η ασφάλεια. Η Ελλάδα είναι πολύ κρίσιμος εταίρος για εμάς, καθότι τα θέματα της αποτροπής, της άμυνας και του διαλόγου συνδέονται στενά μεταξύ τους σε ό,τι μας αφορά. Είστε επίσης κρίσιμοι για εμάς γιατί έχετε ανοιχτό διάλογο με τη Ρωσία και αυτό είναι κάτι μοναδικό στην περίπτωσή σας και πολύτιμο για εμάς. Επομένως είμαστε εδώ και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο σε θέματα άμυνας, αποτροπής και διαλόγου», ανέφερε η κ. Μαντλίν Μουν και πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ διότι πάντοτε συμμετέχουν στην ελληνική αντιπροσωπεία πολύ υψηλού επιπέδου στελέχη. Είστε ένας από τους πολύ σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, είστε η ελίτ μέσα στη συμμαχία, καθότι φτάνετε το 2% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και η δέσμευσή σας στις δύσκολες αποστολές που έχει η συμμαχία, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και στις αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κι εκεί κάνατε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας».
Η κ. Μουν εξήρε ιδιαίτερα το έργο της Ελλάδας στην ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει κάνει, στα πλαίσια της μεταναστευτικής κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει δείξει η Ελλάδα σε όλο τον κόσμο πόσο πρόθυμη είναι να αντιμετωπίσει τις κρίσεις με έναν τρόπο που δείχνει ότι κατανοείτε πάρα πολύ καλά γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αισθανθεί την ανάγκη να φύγουν από τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο εδώ. Σας ευχαριστούμε, λοιπόν, γι’ αυτό».
Ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, τόνισε την ανάγκη το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ, πέραν της Ανατολής όπως είπε, να είναι όλο και μεγαλύτερο για την ειρήνη και το καλό των λαών αυτών των περιοχών που βιώνουν για πάρα πολλά χρόνια τη μόνιμη, διαρκή και εντεινόμενη αποσταθεροποίηση, όπως είπε.
«Στην περιοχή όπου βρισκόμαστε ζούμε για πάρα πολλά χρόνια τη μόνιμη, διαρκή και εντεινόμενη αποσταθεροποίηση στις δύο ηπείρους, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, και δεχόμαστε ισχυρές τις συνέπειες αυτής της αποσταθεροποίησης. Θα θέλαμε λοιπόν, και νομίζω ότι και οι βουλευτές μας έχουν έντονα θέσει αυτό το ζήτημα, το ενδιαφέρον του ΝΑΤΟ πέραν της Ανατολής να είναι όλο και μεγαλύτερο για την ειρήνη, για το καλό των λαών αυτών των περιοχών. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση και η Ελλάδα γενικότερα, με τις τριμερείς περιφερειακές συνεργασίες τις οποίες έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια, κάνουμε ό,τι μπορούμε σε αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.
Έμφαση έδωσε ο κ. Βούτσης και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σημειώνοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν δείξει ούτε αλληλεγγύη ούτε έχουν αναλάβει το μέρισμα των ευθυνών τους. «Πάντοτε, στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που έχουν γίνει για τη λειτουργία αυτής της δύναμης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της, γιατί είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς δεν έχει υπάρξει από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και το γνωρίζετε πολύ καλά – η αλληλεγγύη για να αναλάβουν το μέρισμα των ευθυνών που τους αναλογεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής.
Τέλος, ο κ. Βούτσης μίλησε «για τη συνεργασία που έχει υπάρξει και την αποτελεσματικότητα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων των δουλεμπορικών που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη».

Πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία:

Video

Uniquely strategize progressive markets rather than frictionless manufactured products. Collaboratively engineer reliable.

Advertisement

Advertisement Small

Flickr

 • good times
 • vilebrequines
 • Coral way
 • city of
 • anamorphic
 • lonely
 • pilates
 • horn
 • corridor

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Όλες οι κατηγορίες

Calendar

September 2021
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

Archives

Διαφημιζόμενοι

mastorakia.gr-24 ώρες το 24ωρο. Κλειδαράς, Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Αποφράξεις, Μερεμέτια. Τηλ: 210-3006363

Όλες οι αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Νο 4469/17-Επιχειρήσεις-Επαγγελματίες-Έμποροι–Ιδιώτες-Ρωτήστε μας και προστατευτείτε - Τηλ: 2110137600-1
24ωρη επίβλεψη και παρακολούθηση του κατοικιδίου σας σε πραγματικό χρόνο