Πολιτική Πολιτική από το sofokleousin.gr

«Γέφυρα» στην κεντροαριστερά, προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η διεύρυνση

«Γέφυρα» στην κεντροαριστερά, προβληματίζει τον ΣΥΡΙΖΑ η διεύρυνση

Εντείνονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση  ισχυρού μπλοκ προοδευτικών πολιτών, που θα αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, παίρνει υποτυπώδες οργανωτικό σχήμα με τη δημιουργία της κίνησης «Γέφυρα», η οποία θα κάνει σήμερα την πρώτη δημόσια εμφάνιση της με συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τους στόχους και τους σχεδιασμούς δράσεων.

Η παρουσίαση θα συνδυασθεί με  τη δημοσιοποίηση πολιτικού κειμένου-διακήρυξης, που θα υπογραφεί από εκατοντάδες πρώην και νυν στελέχη του κεντροαριστερού πολιτικού χώρου, από πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, προσωπικότητες από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους κλπ.

Στη λογική της προοδευτικής συμπαράταξης με σαφείς όρους διακριτού στίγματος οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας θα επιχειρήσουν να στήσουν γέφυρες μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτών που αυτοτοποθετούνται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας, με σκοπό να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές και με κατάληξη την προοδευτική διακυβέρνηση.

Παρόντες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα είναι παράγοντες που στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα του Κώστα Σημίτη – ο οποίος  δεν μετέχει βεβαίως στην πρωτοβουλία – και την ανανεωτική Αριστερά. Μεταξύ αυτών οι πανεπιστημιακοί Νίκος Μουζέλης, Αντώνης Λιάκος και Σωτήρης Βαλντέν, οι πρώην βουλευτές Νίκος Μπίστης και Μαρία Ρεπούση, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), ο Κωστής Παπαϊωάννου, η Φωτεινή Σιάνου κ.ά.

Προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, το θέμα της διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράζονται πολλές διαφορετικές απόψεις.

Πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, εκφράζοντας αντιρρήσεις όχι για την διεύρυνση, αλλά  για τα πρόσωπα μέσω των οποίων γίνεται αυτή η προσπάθεια.

Το ζήτημα των συνεργασιών και της διεύρυνσης βρέθηκε στο επίκεντρο εσωκομματικού διαλόγου με τον μίνι ανασχηματισμό και την υφυπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Θάνου Μωραϊτη και Άγγελου Τόλκα.

Ο άτυπος διάλογος που έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχισθεί στην  Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο, με αντικείμενο τις συνεργασίες και το ευρωψηφοδέλτιο.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι απόψεις που θα εκφράσει η ομάδα των «53»,  που εναντιώνονταν στη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ, ζητώντας να υπάρξει σύγκλιση με πολιτικές δυνάμεις ιδεολογικά συγγενέστερες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: