Πολιτική Πολιτική από το newsbeast.gr

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για τους αιτούντες άσυλο στην Αυστρία – Newsbeast

Με αφορμή την πρόταση νέου συνταγματικού άρθρου εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστρίας, βάσει του οποίου οι αιτούντες άσυλο θα προσάγονται προληπτικά για λόγους δημόσιας ασφάλειας, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προτεραιότητας στην Κομισιόν.
«Εφόσον η πρόταση άρθρου υπερψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζουν συλλήψεις στη βάση απλά υποψιών και συλλογικών ευθυνών -και γιατί όχι, fake news», επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης.

«Όσο η ΕΕ δείχνει αδύναμη να αντιμετωπίσει ενέργειες που βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο αξιών άλλα και την ίδια την δημοκρατία, τόσο τέτοιου είδους ενέργειες θα πληθαίνουν σε μια Ευρώπη που βαίνει με ταχύ βήμα προς την “ορμπανοποίησή” της. Με τις ευλογίες των νεοφιλελεύθερων, δεξιών κομμάτων και την ανοχή του ΕΛΚ, με την ώθηση που δίνει στον ακραίο εθνικισμό και την ακροδεξιά η διαρκής ένταση των ανισοτήτων, η αντιμεταναστευτική ρητορική ολοένα και πιο συχνά θα μεταφράζεται σε συγκεκριμένες ρατσιστικές πολιτικές» αναφέρει σε δήλωσή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, και υπογραμμίζει: «Στη θέση των υφιστάμενων πολιτικών, η ΕΕ οφείλει να αναπτύξει μία αλληλέγγυα και μακροπρόθεσμα βιώσιμη πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος -διαφορετικά οι ανισότητες θα συνεχίσουν να “γεννούν” διάφορους Κουρτς, και Σαλβίνι και Όρμπαν. Παρόμοιες εξελίξεις είχαμε και τον Δεκέμβριο, όταν με απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας θα εξορίζονταν στο νησί Lindholm αιτούντες άσυλο, το αίτημα των οποίων έχει απορριφθεί, καθώς και ξένοι υπήκοοι που δεν έχουν άδεια παραμονής.
Το χρέος μας να αντισταθούμε συλλογικά, με γνώμονα την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία, είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Προοδευτικοί πολιτικοί, κόμματα, πολίτες, ήρθε η ώρα να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στο αυγό της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που έχει αρχίσει να “σκάει”».
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, επικαλείται «τη Συνθήκη της Γενεύης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, την οδηγία 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, καθώς και τη Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων», και ρωτά την Κομισιόν «με πoιo τρόπο η Επιτροπή θα υποχρεώσει την Αυστρία ως ευρωπαϊκό κράτος-μέλος να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές πλαίσιο, ειδικότερα, δε, όταν η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων δεν αφορά απλά μετανάστες, άλλα αιτούντες άσυλο». Ακόμη, ζητά από την Επιτροπή να εκφραστεί σχετικά με το αν «το εν λόγω άρθρο συμβαδίζει ή έρχεται σε σύγκρουση με όσα προκύπτουν νομικά από τις παραπάνω συνθήκες, τις οποίες η ΕΕ έχει δεσμευτεί να υλοποιεί και υπερασπίζεται».

Πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: