Πολιτική Πολιτική από το newsbeast.gr

Είμαστε κοντά στη συμφωνία για εξορύξεις στο Αιγαίο – Newsbeast

Μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες εκτίμησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ότι θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη στην ελληνική ΑΟΖ.
«Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα σχετικά ο Γ. Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία έχουν εκφράζει ενδιαφέρον η Exxon Μobil, η Τotal και τα ΕΛΠΕ.

Ερωτηθείς για τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, σημείωσε ότι βάσει τη σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις, ανά διετία, οι οποίες μπορούν να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο φάσεις.
«Πρώτα θα γίνουν οι έρευνες από την εταιρεία και μετά θα τρυπήσει», εξήγησε σχετικά.
Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το τι θα γίνει με τα έσοδα από τις εξορύξεις και συγκεκριμένα για το αν θα πάνε στο χρέος, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, απάντησε πως «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού».
Σε επανερώτηση για το αν τα έσοδα θα πάνε στο χρέος, απάντησε «κατηγορηματικά όχι».
Στην ίδια συνέντευξη κατηγορηματική ήταν και η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος στην ερώτηση αν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ερωτηθείς, ωστόσο αν θα καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας προς τους καταναλωτές, απάντησε πως «αυτό ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της ΔΕΗ».
Τέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τα «κόκκινα» δάνεια, είπε πως «όλες οι βασικές αρχές έχουν συμφωνηθεί, απομένουν οι λεπτομέρειες».

Πηγή: newsbeast.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: