Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Delphi Economic Forum: Η πρόκληση της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Για μια περιοχή με υπερβολική ιστορία για το μέγεθός της έκανε λόγο ο κ. Jovan Kovacic, Πρόεδρος της Ανατολικο-δυτικής γέφυρας (Σερβία) κατά την έναρξη της συζήτησης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ίδιος μάλιστα έκανε μια σύντομη αναφορά στη δεκαετία του ’90 αναρωτώμενος αν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρώπη χωρίς να έχουν προηγηθεί οι πόλεμοι της δεκαετίας εκείνης, τονίζοντας τη μεγάλη αλλαγή του τοπίου που σημειώθηκε. 

«Η συμφωνία των Πρεσπών ελπίζω να δώσει ώθηση για την επίλυση και άλλων προβλημάτων στην περιοχή» δήλωσε η κα. Marcie Ries, πρέσβης ΗΠΑ στη Βουλγαρία (2012-15), πρέσβης ΗΠΑ στην Αλβανία (2003-2004) υποστηρίζοντας ότι η Βοσνία πρέπει να τύχει της προσοχής μας και να μην αγνοήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα της σχέσης Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία και άκουσε το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων και εδαφών, η κα. Ries δήλωσε ότι αντέδρασε αρνητικά. «Μετά σκέφτηκα ότι πρόκειται για διαφορετική κατάσταση και αν και οι δύο πλευρές αποδεχθούν μια συμφωνία είναι διαφορετικό από αντίστοιχα περιστατικά στα οποία υπάρχουν σύνορα. Αν ο πληθυσμός αποδεχθεί μια συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός που θα δημιουργούσε μια διαφορετική δυναμική στην περιοχή» σημείωσε η κα Ries.

Την ανάγκη να ευχαριστήσει το Ελληνικό κράτος για την επίτευξη της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία εξέφρασε ο κ. Rosen Pleyneliev, Πρόεδρος της Βουλγαρίας (2012-2017). «Είναι πολύ σημαντικό όταν οι πολιτικοί μπορούν να ξεπεράσουν το κοντόφθαλμο συμφέρον» σημείωσε επισημαίνοντας ότι η «ειρήνη είναι στα καλύτερά της». «Συγχαρητήρια για τη συμφωνία των Πρεσπών, είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ σε μια στιγμή που γράφεται ιστορία η οποία θέτει μάλιστα μια νέα ατζέντα για τα Βαλκάνια» συμπλήρωσε ο κ. Plevneliev. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη τονίζοντας ότι «κάτι μαγειρεύεται στην περιοχή και είναι επικίνδυνο» ειδικά όταν ο επικεφαλής του κράτους επικαλείται συνεχώς το δημοψήφισμα. «Πρόκειται (σ.σ. η κατάσταση στην περιοχή) για πυρηνική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, είναι ο εφιάλτης όλων» δήλωσε τονίζοντας ότι είναι μια στιγμή κατά την οποία η μετακίνηση των συνόρων πρέπει να συζητηθεί. Τα σύνορα των Βαλκανίων θα πρέπει να μετακινηθούν και όχι να πέσουν, υποστήριξε, όπως είδαμε στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος όσον αφορά την ύπαρξη βιώσιμων λύσεων. Αναφερόμενος στη Σερβία δεν παρέλειψε να τονίσει το παράδοξο ότι από τη μία ωθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στα Βαλκάνια και από την άλλη θέλει την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιθυμεί να ενωθεί με τη δύση. «Η Ρωσία από την άλλη προσπαθεί να διαιρέσει τα πράγματα» εξήγησε. «Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ρωσίας γιατί προς το παρόν επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στο Μαυροβούνιο».

«Η Μόσχα επιδιώκει να επιβάλλει συνθήκες έλλειψης εμπιστοσύνης και τριβής όχι να πετύχει η ίδια αλλά για να αποτύχουν όλοι οι υπόλοιποι στην περιοχή» εκτίμησε ο κ.Matthew Palmer, Deputy Assistant Secretary, Πρεσβείας ΗΠΑ στην Αθήνα. Ακόμα ένας εξωγενής παράγων είναι οι Βρυξέλλες υποστήριξε ο κ. Πάλμερ που τόνισε ότι η προοπτική της ένταξης στην Ένωση φαίνεται να υποχωρεί καθώς η Ένωση γίνεται εσωστρεφής. Η βίζα για τους Κοσοβάρους αυτή τη στιγμή τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι, εξήγησε. 

Ανακουφισμένος, όπως δήλωσε, που κατάφερε να ξεχάσει για λίγο το Brexit, ο Sir Michael Leigh, Senior Fellow, The German Marshal Fund US, στις Βρυξέλλες σημείωσε ότι η διεύρυνση υπήρξε για χρόνια η πιο επιτυχής εξωτερική πολιτική της ΕΕ, καθώς αποτελούσε το μέσο με το οποίο μπορούσε να ασκήσει την κανονιστική της ισχύ. «Σήμερα δεν μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι για αυτό καθώς η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων». Σημείωσε μάλιστα ότι «γνωρίζουμε ότι τα κράτη έχουν χάσει τη θέρμη, που είχαν παλαιότερα για την είσοδο στην ΕΕ, ενώ η επιρροή της Ένωσης στα νέα κράτη μέλη περιορίζεται σημαντικά μετά την υπογραφή της διαδικασίας ένταξης, όπως παρατηρήσαμε κατά την τελευταία διεύρυνση.» Αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον κράτη – μέλη δύο κατηγοριών, εξήγησε. Αντί να προχωράμε σε μια αέναη διαδικασία νέων ενταξιακών στόχων μπορούμε να επανεξετάσουμε το χαρακτήρα της ένταξης στην ΕΕ, πρότεινε ο Sir M.Leigh. «Μια πρόταση θα ήταν ένα σύστημα δύο σταδίων, αν μια χώρα πληροί όλες τις προϋποθέσεις μπορεί να γίνει πλήρες μέλος, αν έχει προχωρήσει όμως σε μερικά κριτήρια να ενταχθεί ως προσωρινό ή δόκιμο μέλος και να έχει πρόσβαση στα ταμεία υπό προϋποθέσεις και όταν επιτευχθεί συνολική πρόοδος σε όλα τα κριτήρια, να προσχωρήσουν πλήρως».

«Εργαστήριο για την υπόλοιπη Ευρώπη» χαρακτήρισε  τα βαλκάνια ο κ. Ralf Beste, Director of Policy Planning, στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, ακριβώς επειδή σύνορα και εθνικισμός είναι παρόντα. «Θεωρούσαμε ότι τα Βαλκάνια ήταν εξαίρεση και μια καθυστερημένη ιστορικά περιοχή αλλά τελικά διαπιστώσαμε ότι ήταν μια περιοχή την οποία ακολουθούν οι υπόλοιποι» τόνισε. «Απλώς να υπενθυμίσω ότι τα σύνορα δεν είναι ξεπερασμένα» ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορούμε πάντα να κινούμαστε βάσει σχεδίου αλλά πρέπει να επιδείξουμε δημιουργικότητα στην επίλυση των προβλημάτων των συνόρων. 

Κατά την συζήτηση περί συνόρων ο κ. Kovacic, επικαλέστηκε τη χώρα στην οποία γεννήθηκε, που ονομάζονταν τότε Γιουγκοσλαβία, η οποία στη συνέχεια διαιρέθηκε σε έξι χώρες, μια διαδικασία που όπως είπε έγινε με πολύ αίμα και θλίψη. Παρότρυνε τους υπόλοιπους να δουν πώς έγινε αυτή η διαδικασία και να πάρουν παράδειγμα και από τις αρνητικές και από τις θετικές συνέπειες.

«Έχουμε μια πρόκληση διττή στην περιοχή», παρατήρησε η κα. Heather Conley, Διευθύντρια ευρωπαϊκού προγράμματος CSIS, ΗΠΑ που σημείωσε ότι στην περιοχή αυξάνεται η επιρροή άλλων φορέων όπως της Ρωσίας και της Τουρκίας ενώ αναδύονται και άλλες δυνάμεις, αυτές του Κόλπου.

«Η ανταλλαγή γεωγραφική περιοχών είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, αλλά θέλουμε πολυεθνοτικές μειονότητες και κοινωνίες, πρέπει να εξετάσουμε το θέμα των συνόρων, να ξεκολλήσει το θέμα Σερβίας και Κοσουφοπεδίου» είπε.

Να ξεκαθαρίσει τη θέση των ΗΠΑ επιχείρησε ο κ.Palmer τονίζοντας ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τα πράγματα δεν έχει να κάνει με τη δική τους προοπτική αλλά το τι θέλουν να κάνουν οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι με τα προβλήματά τους και η επίλυση να προκύπτει από δική τους βούληση. «Οι Πρέσπες ήταν μια πετυχημένη διαδικασία γιατί αφορούσαν την Αθήνα και τα Σκόπια και δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας έξωθεν παρέμβασης» τόνισε σημειώνοντας ότι αυτή η δυναμική πρέπει να πολλαπλασιαστεί στην περιοχή. Τόνισε μάλιστα ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν βοηθήσει το Κοσσυφοπέδιο, τώρα ζητούν από αυτό την άρση των δασμών και ανακοίνωσε ότι «αναμένουμε να ανταποκριθεί το Κοσσυφοπέδιο».

Στην «απενοχοποίηση» των επενδύσεων από την Κίνα προχώρησε ο κ. Plevneliev τονίζοντας ότι η επένδυση σε υποδομές από την Κίνα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν της Ρωσίας. Η Ρωσίας μέσω των αγωγών αερίου επιχειρεί να κρατήσει ομήρους ενεργειακά τις χώρες της Ευρώπης. Η Κίνα από την άλλη σέβεται σε μεγάλο βαθμό την ΕΕ σε μια απόπειρα να μην υποβαθμίζει τη σημασία του μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία:

Video

Uniquely strategize progressive markets rather than frictionless manufactured products. Collaboratively engineer reliable.

Advertisement

Advertisement Small

Flickr

 • nesegal
 • bintu
 • le café Sidi Raïs
 • rébus
 • hibiscus
 • rébus (take one)
 • Melika à l'ouvrage
 • le pied de Sindbad
 • nos amies

Follow Me

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

ThemeForest

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources. Competently formulate.

Όλες οι κατηγορίες

Calendar

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

RSS Meks Blog

 • 10 Best Knowledge Base & Wiki WordPress Themes 2021 15/09/2021
  Running a successful online business requires an exceptional WordPress knowledge base theme that organizes documentation and helps customers. Customization options, intuitive navigation, unique layouts, and fast responsiveness are just some of the features you need. The following 10 WordPress wiki themes represent the best options for 2021 and beyond. Explore the full range to determine […]
  Dusan Milovanovic
 • How to increase WordPress Memory Limit (quick fixes) 16/06/2021
  Here is a post about how to increase the memory limit in WordPress. Allowed memory size exhausted error message showed up in your WordPress installation? No worries – this is one of the most common errors in WordPress. You can apply an easy fix by increasing the memory limit in your PHP. Table of Contents […]
  Dusan Milovanovic
 • How to use (and why) WordPress sitemap plugin 01/03/2021
  Did you know that by knowing how to use the WordPress sitemap plugin you can significantly improve your site’s visibility and traffic? Although it isn’t mandatory to have a sitemap on your site, having one significantly improves the site’s quality, crawlability and indexing. All this is important for better optimization, which is why we wanted […]
  Ivana Cirkovic
 • 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] 18/01/2021
  You’re determined to start or improve your podcast but don’t know which podcast software to use to really make it stand out? We’ve got you! #podcasting Top 22 free and premium podcast software for your show #WordPressTips #podcasting The post 22 free and premium podcast software for your show [2021 edition] appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! 23/11/2020
  Wondering how to improve digital storytelling with WordPress and build more awareness and exposure of your business? Let our guide lead the way. The post Digital storytelling with WordPress – an all-in-one guide to make your web stories pop! appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? 10/09/2020
  Did you know you can use the WordPress autoposting plugin for your content efforts and improve not only your time management but your business and visibility as well? The post How to use WordPress autoposting plugin to improve your visibility and SEO? appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide 15/08/2020
  Looking for ways and means to create a personal branding site? Well, look no further ’cause we’re giving away all the how-to’s to do it yourselves! The post How to create a personal branding site? Step-by-step DIY guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings 16/07/2020
  Let’s take a look at some of the must-have WordPress content plugins and tools to use to improve both your UX and rankings. The post Top 15 WordPress content plugins and tools to improve your visibility and rankings appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference 09/06/2020
  Missed WCEU 2020 and all the exciting stuff from there? Here are all the key takeaways and main points to remember so, take notes! The post WCEU 2020 recap – key takeaways from the biggest online WordPress conference appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic
 • How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide 14/05/2020
  Wondering how can you change WordPress username once you set up your blog or site? Read all about it in our helpful guide! The post How to change the WordPress username? An easy step-by-step guide appeared first on Meks.
  Ivana Cirkovic

Text

Distinctively utilize long-term high-impact total linkage whereas high-payoff experiences. Appropriately communicate 24/365.

Archives

Διαφημιζόμενοι

mastorakia.gr-24 ώρες το 24ωρο. Κλειδαράς, Υδραυλικός, Ηλεκτρολόγος, Αποφράξεις, Μερεμέτια. Τηλ: 210-3006363

Όλες οι αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Νο 4469/17-Επιχειρήσεις-Επαγγελματίες-Έμποροι–Ιδιώτες-Ρωτήστε μας και προστατευτείτε - Τηλ: 2110137600-1
24ωρη επίβλεψη και παρακολούθηση του κατοικιδίου σας σε πραγματικό χρόνο