Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Delphi Economic Forum: Ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα η «οικονομία των ηλικιωμένων»;

Η αλματώδης ανάπτυξη του τουρισμού της λεγόμενης 3ης ηλικίας (άνω των 65 ετών) έχει σημειώσει άνοδο τα τελευταία χρόνια  και με τις σωστές κινήσεις μπορεί να δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία και να δώσει ώθηση σε αρκετούς κλάδους που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από την κρίση.

Ο κ. Γιάννης Τούντας, γιατρός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας τόνισε ότι η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς πλέον «ζούμε περισσότερο και κάνουμε λιγότερα παιδιά».  Παράλληλα, τόνισε ότι ο τουρισμός της 3ης ηλικίας έχει σημειώσει πολύ μεγάλη άνοδο καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο και η ποιότητα ζωής. Παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι το 2030 το 25% των τουριστών στην Ευρώπη θα είναι άνω των 65 ετών ενώ το 2050 ο αριθμός αυτός θα διαμορφωθεί στο 35%. Παράλληλα, εκτιμάται πως ποσοστό 7,3% του πληθυσμού της Ευρώπης άνω των 65 θέλει να μετακομίσει είτε μόνιμα, είτε για κάποιους μήνες το χρόνο στη νότια Ευρώπη με αποτέλεσμα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να δημιουργηθεί ζήτηση για 2,7 εκατ. κατοικίες. Όπως είπε ο κ. Τούντας τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, είναι η υγειονομική περίθαλψη, η προσβασιμότητα, η ασφάλεια και οι μετακινήσεις. Δυστυχώς, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στο κομμάτι της «γκρίζας» οικονομίας, καθώς δεν έχει δημιουργήσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο (φορολογικές ελαφρύνσεις για τους κατοίκους άλλους χωρών που θέλουν να έρθουν να ζήσουν τα συντάξιμα χρόνια τους στη χώρα μας), πάσχει τόσο στο θέμα των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, όπως επίσης σε θέματα προσβασιμότητας και ασφάλειας.

Ο κ. Πλάτων Τήνιος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τόνισε πως η μακροβιότητα απαιτεί προσαρμογή για την τρίτη ηλικία, καθώς πλέον τα συντάξιμα χρόνια είναι περισσότερα και δημιουργούνται συνθήκες αξιοποίησης των ατόμων στην τρίτη ηλικία σε συνεργασία με τους νεότερους για το καλό της παγκόσμιας οικονομίας. Παράλληλα τόνισε πως η ετήσια παγκόσμια κατανάλωση της ηλικιακής ομάδας άνω των 65 ετών, το 2030 θα ανέρχεται στα 15 τρισ. δολάρια.

Από την πλευρά του ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος, BigPi Ventures τόνισε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά της «οικονομίας των ηλικιωμένων», καθώς υπάρχουν οι υποδομές και το προσωπικό, ενώ η χώρα μας βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό γιατρών ανά 1.000 κατοίκους. Παράλληλα εκτίμησε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία καθώς με τη σειρά του θα τονώσει και άλλους κλάδους, όπως οι κατασκευές, οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση.

Η κα Σοφία Γκιούσου, Public Policy, Airbnb, ανέφερε ότι από τα στοιχεία που έχει η εταιρία της, υπάρχει αλματώδης αύξηση των τουριστικών δαπανών της 3ης ηλικίας.

Ήδη όπως είπε υπάρχουν 400 χιλιάδες οικοδεσπότες παγκοσμίως στην πλατφόρμα του Airbnb και ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθώς η συνεργατική οικονομία προσφέρει κάποιες λύσεις αναλογικά με την αύξηση του εισοδήματος, ενώ βοηθάει σε θέματα μοναξιάς και απομόνωσης.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: