Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Delphi Economic Forum: Brexit, Ιταλία και η έλλειψη ηγεσίας «φρενάρει» τις μεταρρύθμισες στην ΕΕ

Την εκτίμηση πως οι κυριότεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ευρώπη για το 2019 είναι το Brexit, η Ιταλία και η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας που ενδέχεται να «φρενάρει» τις μεταρρύθμισες και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τις αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που πρέπει να λάβουν χώρα ανέφερε ο Mujtaba Rahman, Managing Director, Eurasia Group.

Σύμφωνα με τον κ. Rahman ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Brexitείναι το τι θα γίνει τελικά με τα σύνορα της Ιρλανδίας.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος, ενώ ανέφερε πως η βρετανίδα πρωθυπουργός T. May αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς υπάρχει μια ομάδα αρκετών βουλευτών που δε θέλει καμία συμφωνία και θα καταψηφίσει όποια συμφωνία και να έλθει στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι εάν δεν ληφθεί απόφαση για το Brexit μέσα στον Μάρτιο του 2019 , τότε η πιθανή συμφωνία μετατίθεται για τον Ιούνιο.

Όσον αφορά το θέμα της Ιταλίας ο κ. Rahman τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία είναι η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει μείωση της ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να έχει «καλλιεργήσει» το έδαφος για την ιταλική κυβέρνηση να στρέψει τα βέλη της κατά της Κομισιόν. Επεσήμανε ότι επικρατεί μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ της Lega (Salvini) και του κινήματος Πέντε Αστέρων (Di Maio) καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος του Di Maio υποχωρούν με αποτέλεσμα να είναι πιθανό να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Παράλληλα προέβλεψε πως ο Salvini θα είναι ο επόμενος Ιταλός πρωθυπουργός σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Ενώ ανέφερε πώς ενώ η συνεργασία Γαλλίας – Γερμανίας για την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο, εντούτοις υπάρχουν αρκετά θέματα που δημιουργούν προβλήματα.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron είχε να αντιμετωπίσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» που όπως προέβλεψε ο κ. Rahman, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να βγαίνει νικητής από αυτήν την μάχη.

Τέλος η αποχώρηση της A. Merkel από την ηγεσία του οδηγεί σε αλλαγές την πολιτική σκηνή στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κ. Rahman, η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία) οδηγήσει σε αναταράξεις τον κυβερνητικό σχηματισμό που υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων φαίνεται να «καλλιεργούν» το έδαφος για ένα βελούδινο διαζύγιο που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στον «πάγο» ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, τόνισε πως η έλλειψη πολιτικής ηγεσίας έχει οδηγήσει στην άνοδο ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων που αποτελούν βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: