Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

Αυστηρότερες οι ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία

Οι ενστάσεις για τις ρυθμίσεις των χρεών που κατέγραψε η έκθεση της Κομισιόν, αναγκάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να τροποποιήσουν προς το αυστηρότερο τα αρχικά σχέδια των δύο ρυθμίσεων, προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Μέχρι τις 15 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στους θεσμούς την πρότασή του για τη ρύθμιση των χρεών προς την Εφορία, παρά τις ενστάσεις που διατύπωσε η Κομισιόν στην έκθεσή της.

Αυτό διαμήνυσαν χθες ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, στον απόηχο του «φρένου»  που πάτησαν οι θεσμοί στις πληροφορίες περί νέων ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγχρόνως θα προχωρήσει και η ρύθμιση των οφειλών προς τα  Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως τόνισαν χθες τόσο η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ωστόσο, οι ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που κατέγραψε η έκθεση της Κομισιόν, αναγκάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να τροποποιήσουν προς το αυστηρότερο τα αρχικά σχέδια.Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Δηλαδή σε αυτή, δεν θα ενταχθούν όλοι, αλλά θα υπάρχουν ειδικά κριτήρια με στόχο:

Να ενταχθούν μόνο όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα ρευστότητας και αντικειμενική δυσκολία για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους.
Δηλαδή, όπως εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες δεν θα έχει καμία σχέση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων που έγινε το 2015, στην οποία μπορούσε να μπει όποιος ήθελε ανεξάρτητα από την περιουσιακή και οικονομική του κατάσταση.

Επίσης θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει διασφάλιση ότι ο οφειλέτης θα μπορέσει να παραμείνει συνεπής στην εξυπηρέτηση της ρύθμισης.Ταυτόχρονα το ΥΠΟΙΚ μελετά και διάφορα σενάρια όπως είναι:

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 ή και σε 36 για τις νέες οφειλές που δημιουργούνται.
Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων (για έκτακτους φόρους),  σε 36 ή 48 δόσεις.
Η υλοποίηση μετά από 10 μήνες από την εξαγγελία της, της αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, των οφειλετών που είναι σε ρύθμιση. Το σχέδιο προβλέπει πως αν εξοφλείται μία δόση θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό, ποσό διπλάσιο ή και τριπλάσιο, ώστε να μην στερείται ρευστότητας ο οφειλέτης.
Ποιους θα αφορά η ρύθμιση για τα Ταμεία

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε η υπουργός, η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, δηλαδή πολίτες, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν.

Η  υπουργός πρόσθεσε ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. «Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και, λόγω των χρεών τους, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Αυτή η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους, να το ρυθμίσουν και να πάρουν σύνταξη» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. «Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Ο κ. Πετρόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος.  «Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα προχωρήσει. Υπάρχουν λεπτομέρειες που πρέπει να επιλύσουμε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή», είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6», προσθέτοντας  ότι «η ολοκλήρωση της επεξεργασίας που κάνουμε για την εφαρμογή, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για αμφισβητήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, «η ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας δεν θα δώσει αφορμές για έγερση επιφυλάξεων ή αντιρρήσεων σε μέτρα που, στην πραγματικότητα, εξυγιαίνουν την οικονομική θέση του ΕΦΚΑ και επιτυγχάνουν την αξιοποίηση ανείσπρακτων επί πολλά έτη απαιτήσεών του».

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: