Κόσμος Κόσμος από το protothema.gr

Απαίτησα από την Κίνα την άμεση άρση των δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ

Απαίτησα από την Κίνα την άμεση άρση των δασμών στα προϊόντα των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι ζήτησε από την κυβέρνηση της Κίνας να άρει «αμέσως» όλους τους δασμούς στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα των ΗΠΑ, επικαλούμενος το ότι οι διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο προχωρούν «καλά».Ακόμη, επικαλέστηκε το ότι ανέβαλε την επιβολή της αύξησης των δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα την Παρασκευή, όπως απειλούσε ως πρότινος.
«Ζήτησα από την Κίνα να καταργήσει αμέσως όλους τους Δασμούς στα αγροτικά μας προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, του χοιρινού κλπ.) με βάση το γεγονός ότι προχωράμε καλά στις συνομιλίες για το Εμπόριο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος  σε ανάρτησή του επισημαίνοντας πως δεν αυξήθηκαν οι δασμοί στο 25% από το 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων από 1ης Μαρτίου, όπως είχε διαμηνύσει πως θα συνέβαινε.
I have asked China to immediately remove all Tariffs on our agricultural products (including beef, pork, etc.) based on the fact that we are moving along nicely with Trade discussions….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 1, 2019

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους σπουδαίους αγρότες μας — και για μένα!», πρόσθεσε ο Τραμπ.
….and I did not increase their second traunch of Tariffs to 25% on March 1st. This is very important for our great farmers – and me!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 1, 2019

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται μέρος-κλειδί της εκλογικής βάσης του GOP κι ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγει ο αμερικανός πρόεδρος με την Κίνα έχει βαρύ τίμημα γι’ αυτούς. Το Πεκίνο επέβαλε πέρυσι τιμωρητικούς δασμούς σε εισαγόμενα είδη όπως οι σπόροι σόγιας, ορισμένα είδη καλαμποκιού, το χοιρινό και άλλα, μειώνοντας δραστικά τις ποσότητες των αμερικανικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που διατίθενται στην κινεζική αγορά.Ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Σόνι Περντιού δήλωσε εξάλλου ότι οι αμερικανοί διαπραγματευτές αξίωσαν αυτή την εβδομάδα η Κίνα να μειώσει τους δασμούς στην εισαγόμενη αιθανόλη αμερικανικής προέλευσης. Δεν έγινε σαφές εάν το Πεκίνο το αποδέχεται.Η ανάρτηση του Τραμπ στο Twitter έγινε μερικές ώρες αφού ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR), ο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, επιβεβαίωσε ότι θα αναβληθεί η επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων.Η επίσημη ειδοποίηση θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Τρίτη και αναφέρει πως δεν είναι «προσήκον πλέον» να αυξηθούν οι δασμοί, λόγω της προόδου στις διαπραγματεύσεις από τον Δεκέμβριο του 2018 και κατόπιν. Οι δασμοί θα παραμείνουν «στο 10% μέχρι νεωτέρας».Αρχικά, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι οι δασμοί 25% θα επιβάλλονταν την 1η Ιανουαρίου, αλλά έπειτα από μια συζήτησή του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, η αμερικανική κυβέρνηση παρέτεινε την προθεσμία για 90 ημέρες.Ο Τραμπ ανήγγειλε την Κυριακή πως θα αναβαλλόταν εκ νέου η αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, λόγω της προόδου στις διμερείς διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: protothema.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: