Οικονομία Οικονομία από το sofokleousin.gr

ΑΔΕΔΥ: Αγωγή για τα αναδρομικά έχει καταθέσει το 80% των δημοσίων υπαλλήλων

Στην παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, αύριο, από τις 12.00μμ έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στις 12.30μμ στο υπουργείο Οικονομικών, καλεί η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο.

Σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

Τη χορήγηση του 13ου και 14ου μισθού αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2013 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης.
Την άμεση επανανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2010, δηλαδή πριν από τις περικοπές των μνημονίων.
Την άμεση  ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών, ώστε να μην υπάρχει παράταση της αβεβαιότητας.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν,  610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.
Σημαντική είναι η εξάπλωση που καταγράφεται στις ευέλικτες μορφές στο Δημόσιο λόγω της «ρήτρας» που είχε επιβληθεί στις προσλήψεις (απαιτούνταν συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων για να γίνει πρόσληψη). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τις 54.150 το 2012 έφτασε τις 80.962 το 2018.

Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων – με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία – αποτελεί προτεραιότητά της. Γι’ αυτό και ζητεί διακομματική συναίνεση, ώστε να υπάρξει ένας ξεκάθαρος «οδικός» χάρτης στις προσλήψεις για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή:
sofokleousin.gr

Ειδήσεις ανά κατηγορία: